Εργαστήριο αυτοσχεδιασμού και κινητικού παιχνιδιού για άτομα από 16 ως 106 ετών

30/01/2024

Παιχνίδια Χορού ή αλλιώς
Οι άνθρωποι είμαστε δέντρα

Εργαστήριο αυτοσχεδιασμού και κινητικού παιχνιδιού
για άτομα από 16 ως 106 ετών

Συντονίζει η Αντιγόνη Γύρα
Μαγειρεύει και ποτίζει η Χαρά Γιαννακοπούλου

16-18 Φεβρουαρίου 2024
Παρασκευή, 20:30-23:00
Σάββατο, 17:30-21:00
Κυριακή, 10:30-14:30

Το σώμα μας είναι ένα δέντρο που ριζώνει, που ξεριζώνεται, που αλλάζει ανάλογα με τις εποχές, τις εμπειρίες, τα τραύματά μας. Το σώμα μας είναι ένα δέντρο που απορροφά τοξικότητες και τις μετουσιώνει σε αγάπη. Που αντέχει στον αέρα και ξεραίνεται με τη ζέστη. Που θέλει νερό για να είναι υγιές και γίνεται φωλιά για τους άλλους ανθρώπους. Ένα εργαστήριο πρόσκληση φροντίδας για αυτό το δέντρο…
«Άραγε, τα δέντρα έχουν συνείδηση;» Με ρώτησε η κόρη μου η Ελένη προχθές…

Ο Κινητήρας προτείνει ένα τριήμερο εργαστήριο αυτοσχεδιασμού και κινητικού παιχνιδιού για άτομα από 16 ως 106 ετών συνολικής διάρκειας δέκα ωρών. Ένα χειμωνιάτικο Παρασκευοσαββατοκύριακο διαφορετικό από τα υπόλοιπα, γεμάτο σώμα, μνήμη και μοίρασμα με διαφορετικούς τρόπους και μέσα. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να συνευρεθούν σώματα, πνεύματα και ψυχές ανθρώπων από τρεις και τέσσερις γενιές, με εμπειρία στον χορό ή χωρίς, για να παίξουν και να αυτοσχεδιάσουν με κύριο άξονα το σώμα. Μέσα από αυτή τη συνεύρεση θα εξελιχθούν τα εκφραστικά τους μέσα και θα αναδυθούν κινητικές –και όχι μόνο– αλήθειες, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εμπειρία.

Παρασκευή βράδυ
Φαγητό μέσα στο στούντιο και παιχνίδια αναμνήσεων και γνωριμίας. Η Χαρά Γιαννακοπούλου μας μαγειρεύει και μας προσφέρει ένα αξέχαστο δείπνο. Εμείς στρώνουμε μαζί ένα μεγάλο τραπέζι για να φάμε, να πιούμε και να συστηθούμε μιλώντας, σιωπώντας, χορεύοντας… Απαραίτητη προϋπόθεση να φέρουμε μουσικά κομμάτια που αγαπάμε και να είμαστε έτοιμοι/ες για τις μικρές αναπάντεχες εκπλήξεις που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια αυτού του…φανερού δείπνου.
Το τραπέζι θα αποτελείται από φαγητό που θα προκύψει μέσα από τις γαστρονομικές μνήμες κι ανάγκες των συμμετεχόντων/ουσών. Τα ποτά θα είναι μη αλκοολούχα.

Σάββατο και Κυριακή
Αφού έχουμε γνωριστεί μέσα από το φαγοπότι της Παρασκευής, θα εξελίξουμε τη γνωριμία μας μέσα από σωματικά και κινητικά παιχνίδια που ζεσταίνουν το σώμα με φροντίδα, κάνοντας τα άτομα ομάδα, ανακαλώντας μνήμες από τα παιδικά χρόνια.
Στη συνέχεια θα πειραματιστούμε μέσα από εργαλεία δομημένου αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας από κοινού scores ή αλλιώς χορευτικές παρτιτούρες εμπνευσμένες από προσωπικές ιστορίες που σχετίζονται με τον άνθρωπο και τη σχέση του με τη φύση.
Η χρήση της μουσικής, της σιωπής και της φασαρίας θα δημιουργήσει τον καμβά πάνω στον οποίο θα κινηθεί η ομάδα.
Μετά τις εννέα ώρες του εργαστηρίου, θα γίνει μια επιπλέον μονόωρη ανατροφοδότηση βασισμένη σε εργαλεία feedback τα οποία εξελίσσουν τη σχέση με τον εαυτό ανοίγοντας νέους δρόμους στην έννοια της αξιολόγησης.
Το εργαστήριο συστήνεται ανεπιφύλακτα σε οικογένειες, παρέες, και μεικτές ομάδες ατόμων.

Κόστος: 1 άτομο – 65 ευρώ, 2 άτομα – 100 ευρώ, 3 άτομα και πάνω: τιμή κατόπιν συνεννόησης (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το δείπνο της Παρασκευής)
Διάρκεια: 10 ώρες

Δηλώσεις συμμετοχής: έως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου
Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-21:00, Σάββατο: 11:00-13:00, τηλέφωνο: 22810-80690
* Για την κατοχύρωση της θέσης σας είναι απαραίτητη η προκαταβολή του ποσού των 30 ευρώ μέχρι και τις 10/02/2024.

Προαιρετικό ερωτηματολόγιο για τα άτομα που συμμετέχουν
(τα προσωπικά στοιχεία θα παραμείνουν σε ασφαλή αυτιά, παρακαλούμε απαντήστε και στείλτε στο [email protected] ως τις 12 Φεβρουαρίου)
Ποια είναι η πρώτη σου ανάμνηση από τον χορό; (ως χορευτής/τρια ή ως θεατής ή ως κάτι ανάμεσα)
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Συνδυάζεται με μνήμες από τα παιδικά σου χρόνια;
Υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή ασθένεια που πρέπει να γνωρίζουμε;

Αντιγόνη Γύρα
Η Αντιγόνη Γύρα δημιούργησε την ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα το 1996 και χορογράφησε με αυτήν δεκάδες έργα έως σήμερα, με επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ και άλλων φορέων ή αυτόνομα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2008 ως το 2019 συντόνισε το πρώτο residency centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα, το οποίο πρόσφερε στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας διοργανώσεις έρευνας, ανταλλαγής καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής φιλοξενίας (www.kinitiras.com).
Με τον Κινητήρα φέρνει τον χορό και το σωματικό θέατρο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ οργανώνει προγράμματα Erasmus+ με άξονες κοινωνικής ευαισθητοποίησης (lgbtq+, προσφυγικό, ρητορική του μίσους κ.ά). Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε με υποστήριξη από φορείς του εξωτερικού και το ΥΠΠΟΑ δυο χορογραφικές έρευνες (Femininity in transition, Σύγχρονος Χορός και Τρίτη Ηλικία).
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες και σχήματα στο Εθνικό Θέατρο, στο Ελεύθερο Θέατρο και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Διδάσκει κίνηση και χορογραφία σε επαγγελματικές σχολές.

Χαρά Γιαννακοπούλου
Η Χαρά Γιαννακοπούλου είναι συγγραφέας, μεταφράστρια, εκπαιδευτικός/εμψυχώτρια και μαγείρισσα. Ζει και εργάζεται στη Σύρο.
Δίδαξε Μετάφραση Λογοτεχνίας, Παιδικού Βιβλίου και Δημιουργική Γραφή στη σχολή Metaφραση της Αθήνας. Έχει γράψει και μεταφράσει κυρίως λογοτεχνία και θέατρο για παιδιά και εφήβους.
Οργανώνει δράσεις με άξονα τη γραφή και τη δημιουργική έκφραση, καθώς και εργαστήρια γαστρονομίας και μαγειρικής, με έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές συντήρησης και την τροφογνωσία.
Από το 2011 είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Δικτύου Κινητήρας ως συγγραφέας, στιχουργός και περφόρμερ σε χοροθεατρικές παραγωγές ενώ συνεργάζεται με το Θίασο Ηλία Καρελλά σε κείμενα και μεταφράσεις, αλλά και με το Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου στο συντονισμό και την επιμέλεια γαστρονομικών δράσεων.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist