Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο 2016

26/07/2016

Tο Φεστιβάλ Ακορντεόν στη Σύρο επιστρέφει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από την 01 μέχρι τις 06 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο φεστιβάλ για τα εγχώρια δεδομένα μιας και είναι η μοναδική εκδήλωση, αφιερωμένη στο ακορντεόν, σε όλη την Ελλάδα. Η Διοργάνωση είναι αποτέλεσμα εθελοντικής προσπάθειας ακορντεονιστών και φίλων του ακορντεόν, ενώ μέσα σε μία πενταετία το φεστιβάλ έχει ήδη αποκτήσει πιστό κοινό και η φήμη του ολοένα και μεγαλώνει. Φέτος μάλιστα υπολογίζεται ότι η συμμετοχή για τις συναυλίες, τα σεμινάρια και τις εκθέσεις θα ξεπεράσει τα εκατό άτομα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Κάθε μέρα, για μια ολόκληρη εβδομάδα οργανώνονται σεμινάρια, εκθέσεις, διαλέξεις και εργαστήρια, στα οποία συμμετέχουν παιδιά, σπουδαστές, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, καθηγητές μουσικής και ακορντεονίστες όλων των ηλικιών και όλων των επιπέδων. Κάθε βράδυ οι συναυλίες καλύπτουν διαφορετικά είδη μουσικής με ακορντεόν.

Τα φετινά καθημερινά σεμινάρια είναι:

“Astor Piazzolla για όλους” με τον Κωνσταντίνο Ράπτη
“Βαλκανική Μουσική για ακορντεόν και οργανικά σύνολα” με το Δήμο Βουγιούκα

Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα 01/08 Φοίνικας – Αυλή του Νηπιαγωγείου
Ανοιχτή Μουσική Σκηνή

Τρίτη 02/08 Άνω Σύρος – Πιάτσα
“Το ακορντεόν στην Ελληνική μουσική, Συνομιλία με τον Αντώνη Αμιράλη”, ένα πρόγραμμα βασισμένο στην πρώιμη περίοδο του ρεμπέτικου (1920-1932) με τους Ηρακλή Βαβάτσικα & Κώστα Καλαφάτη.

Τετάρτη 03/08 Ποσειδωνία – Έπαυλη Τσιροπινά
Βαλκανικός ήχος και τσιγγάνικες μελωδίες με punk αέρα, δημιουργώντας ξεχωριστές μελωδίες, στο άκουσμα των οποίων δύσκολα “κρατάς τα πόδια σου στο χώμα” με τους BaiLdSA.

Πέμπτη 04/08 Ερμούπολη – Πεζόδρομος
“Οι ακορντεονίστες παίζουν στην Ερμούπολη”: Μικρές ομάδες, σκορπισμένες στον πεζόδρομο, παίζουν μουσική και παρουσιάζουν την δουλειά τους από τα σεμινάρια μαζί με τους δασκάλους τους.

Παρασκευή 05/08 Ερμούπολη – Θέατρο Απόλλων
Το “Κουαρτέτο των αισθήσεων και… παραισθήσεων” Qua’SH ανιχνεύει την επιρροή του Μάνου Χατζιδάκι στο έργο τριών, πολύ σημαντικών, νεότερων, ξένων συνθετών.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις 19:00,στην πλατεία του Φοίνικα, η Άννα Ρακοβίτη (εμψυχώτρια) και ο Παναγιώτης Ζαφειρίου (ακορντεόν) θα παρουσιάσουν το διαδραστικό παραμύθι “Ο Λεόν το ακορντεόν”, για μικρούς και μεγάλους.

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου 16:00 – 19:00, στον Άγιο Παύλο, ο Ηρακλής Βαβάτσικας θα πραγματοποιήσει ένα ανοιχτό σεμινάριο για όλους με θέμα: “Ρεμπέτικο, Αντώνης Αμιράλης και Ακορντεόν”, με ελεύθερη είσοδο.

Το Σάββατο 06/08 στις 17.00 , στον Άγιο Παύλο θα γίνει μία συνάντηση, με ελεύθερη είσοδο, για όσους ενδιαφέρονται και επιθυμούν να μάθουν για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Ράπτη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν ένα εργαστήριο και μια έκθεση για το ακορντεόν, από τον Π.Ζαφειρίου και την PanAcordeon.gr καθώς και έκθεση διάφορων άλλων μουσικών οργάνων που παρουσιάζονται από το Σύλλογο του Φοίνικα και την Αθανασία Μπόλια, καθώς και έκθεση φωτογραφίας στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, με ελεύθερη είσοδο.
Ώρες λειτουργίας: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, καθημερινά.

Προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλίας της Τετάρτης 03/08 στην Ποσειδωνία – BAiLdSA και της Παρασκευής 05/08 στο Θέατρο Απόλλων – Qua’SH θα γίνεται καθημερινά στον Άγιο Παύλο.

Από τα έσοδα των συναυλιών, θα προσφερθεί το 10% σε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist