Φωτογραφική έκθεση για τη Γυάρο στη Σύρο

04/06/2019

Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο: Ένα μοναδικό οικοσύστημα στην «καρδιά» των Κυκλάδων

Αν και λιγότερο γνωστή για τον φυσικό της πλούτο, η Γυάρος, το νησί με τη βαριά ιστορία, κρύβει μία εξαιρετικής σημασίας βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενεί μοναδικά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και έχει ένα φυσικό τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς. Αυτή την πλευρά του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όσοι επισκεφθούν τη φωτογραφική έκθεση που διοργανώνει το WWF Ελλάς στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με τη συμμετοχή της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου και την υποστήριξη του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.

Μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία φωτογραφική εξόρμηση στη Γυάρο τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο μίας σειράς ενημερωτικών δράσεων που οργάνωσε το WWF. Η μοναδικότητα του νησιού, όπως αποτυπώθηκε από τον δικό τους φακό, καθώς και ξεχωριστά στιγμιότυπα που έχουν καταγραφεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από μέλη του WWF, θα παρουσιαστούν τώρα στο ευρύ κοινό.

Το WWF Ελλάς εργάζεται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, με στόχο τη μελέτη των τοπικών οικοσυστημάτων και τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από το νησί που θα συμβάλλει περαιτέρω στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Γυάρου. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις έρευνες της MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου ζει και αναπαράγεται περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιαςMonachus monachus, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού της Ευρώπη. Παράλληλα, όπως έδειξαν οι έρευνες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πατρών* στη Γυάρο, πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής της καλύπτεται από οικότοπους προτεραιότητας και συγκεκριμένα, από μοναδικούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και λιβάδια ποσειδωνίας.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019, περίπου 100 κάτοικοι της Σύρου είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη Γυάρο και να συμβάλουν και οι ίδιοι στην προστασία της. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός δύο παραλιών του νησιού μαζί με τον Όμιλο Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, ενώ δύτες της περιοχής συμμετείχαν στη συντήρηση των υποβρύχιων μονοπατιών. Επίσης, μέλη του Πεζοπορικού Συλλόγου Σύρου διέσχισαν τη Γυάρο, από το νότιο έως το βόρειο τμήμα της, ενώ μέλη του Συστήματος Προσκόπων Κυκλάδων συμμετείχαν σε ειδικά σχεδιασμένη εκδρομή με παιχνίδια προσανατολισμού, μαθήματα κατάδυσης, εξερεύνηση υδροβιότοπου και πεζοπορία.

Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης που ξεκινά σε λίγες μέρες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ένα βίντεο στο οποίο καταγράφονται αποσπάσματα από τις παραπάνω δράσεις, καθώς και εντυπώσεις και μαρτυρίες από όσους συμμετείχαν σε αυτές.

Πληροφορίες έκθεσης:

Πινακοθήκη Κυκλάδων, Ερμούπολη

Διάρκεια έκθεσης: 6 – 9 Ιουνίου 2019

Ώρες: 9:30- 13:30 και 18:30- 20:30
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 20:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist