Γερανίδες – Κίνηση για τη διάσωση του δάσους

13/07/2021

Ενάμισης μήνας πέρασε από την καταστροφική και μία των μεγαλύτερων πυρκαγιών των τελευταίων 20-30 ετών. Ενάμισης μήνας μετά την πρωτοφανή καταστροφή των 72.000 στρεμμάτων, ζώων, αγροτικών εκτάσεων, περιουσιών και κυρίως ονείρων και οξυγόνου.

Στο διάστημα αυτό το μόνο που είδαμε να γίνεται είναι, να μοιράζονται οι ευθύνες και το βουνό στα όρια των δήμων και των περιφερειών Αττικής και Κορινθίας. Και ενώ οι κάτοικοι όλων των περιοχών (Μέγαρα, Αλεποχώρι, Λουτράκι, Άγιοι Θεόδωροι, Κινέτα, όπως και οι πιο μικροί οικισμοί Σχίνου, Βαμβακιών, Μαυρολίμνης, Αιγειρούσες, Ντουράκο, Μάζι) έχουν αναλάβει από κοινού δράση με συντονισμό πλήθους συλλογών, ομιλιών από επιστημονικό προσωπικό και δράσεων προς αποκατάσταση του βουνού, η πολιτεία εξακολουθεί να διχάζει και να μοιράζει τις ευθύνες σε τοπικές αυτοδιοικήσεις, μην βλέποντας ότι το βουνό είναι ένα.

Ο Διευθυντής Δασών Κορινθίας έχει κάνει έκκληση για βοήθεια στο δύσκολο κομμάτι των χειμάρρων από Πανεπιστήμια και Υπουργεία, η οποία δεν εισακούστηκε ποτέ παρά την απειλή πλέον της ανθρώπινης ζωής. Ο Δήμος Μεγαρέων κάλεσε επιστημονικό προσωπικό υποστηρικτικό της μελέτης στο κομμάτι της Αττικής και η αυτοψία και η μελέτη έμεινε σε όρια δήμων.

Παρότι στις κουβέντες των ιθυνόντων, έχουν προστεθεί σημαντικά στοιχεία, τόσο από τους εκπροσώπους της πυροσβεστικής Δασών Κορινθίας, όσο και από μερικούς δημοτικούς συμβούλους, δεν φάνηκε να υπάρχει διάθεση από το δημοτικό συμβούλιο να καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο, είτε από το δικό του προϋπολογισμό είτε ζητώντας συγκεκριμένα έργα από την περιφέρεια. Από καμία δημοτική παράταξη δεν ακούστηκε πρόταση για να εγκριθούν εργασίες, είτε δασοπροστασίας είτε αποκατάστασης υποδομών στο βουνό. Ο χρόνος όμως πιέζει.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι το Νοέμβριο και χάνονται συνεχώς ευκαιρίες για να επιταχυνθούν εργασίες που χρειάζονται να γίνουν, διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο της απώλειας ανθρώπινων ζωών και την αδυναμία μας για την επαναφορά του οικοσυστήματος.

Είναι κρίσιμο επομένως τώρα που όλοι ανακοινώνουν την ευαισθησία τους να δεσμευτούν και να προχωρήσουν στην υλοποίηση.

Πρωταρχικό μέλημα η διατήρηση του εδάφους που θα επιτευχθεί μέσα από:

  1. Την εκπόνηση και την έγκριση αντιπλημμυρικών μελετών. Είναι υψίστης ανάγκης να συγκρατηθεί το έδαφος και τα ύδατα ώστε να επιτευχθεί εν συνεχεία φυσική αναγέννηση.
  2. Ενίσχυση πυροσβεστών με πρακτικά μέσα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό που θα στηρίξει την προσπάθεια προστασίας του δάσους. Απόδοση σχεδίου δράσης για περιπολίες και πυροφυλάκια.
  3. Να μην αλλάξει η χρήση της γης σε καμμένη περιοχή.

Τελευταίο και το μεγαλύτερης σημαντικότητας:
Ζητάμε ώστε να μην επιτραπεί η χρήση της για βόσκηση, οικοπεδοποίηση, τοποθέτηση ανεμογεννητριών ή κάθε άλλου είδους ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι αλλαγές χρήσης γης δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα μέχρι να ξαναγίνει δάσος η περιοχή, προφανώς θα περάσουν δεκαετίες και οι αφορμές για την εκμετάλλευση εκτάσεων για άλλες χρήσεις θα υπάρξουν στο μέλλον, όταν μειωθεί η επιφυλακή. Γι’ αυτό το λόγο είναι επείγον να κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή και να απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες για 30 χρόνια. Το βουνό μας είναι ένα. Η καταστροφή μας είναι μία. Δεν υπάρχει περιθώριο για μετάθεση ευθυνών. Ο χρόνος μας πιέζει πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με τις πλημμύρες, όπου θα χάσουμε κυριολεκτικά το έδαφος κάτω από τα πόδια μας και θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και το οριστικό τέλος του δάσους.

Βρείτε την ομάδα στο Facebook πατώντας εδώ.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist