Harper Trio – Passing by | Νέος δίσκος

28/10/2023

MariaChristina Harper, electric jazz αρπίστα και συνθέτρια, γεννημένη στην Ελλάδα με Αιγυπτιακές ρίζες, ανακαλύπτει εκ νέου τον ήχο της άρπας στον κόσμο της jazz. Με το άναρχο πνεύμα της και το ενδιαφέρον της να ξεπεράσει τα παραδοσιακά όρια της άρπας, παρουσιάζει το όργανό με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Συνδυάζοντας τις παραδοσιακές της μουσικές ρίζες με τη free jazz δημιουργεί έναν ακαταμάχητο, συναρπαστικό ηχητικό σύμπαν, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση.

Η Maria-Christina συνεργάστηκε με δύο εξαιρετικούς αναγνωρισμένους μουσικούς, δημιουργώντας το μουσικό σχήμα Harper Trio για το οποίο δημιούργησε επτά πρωτότυπες συνθέσεις. Οι συνθέσεις φλερτάρουν με τους avant-garde και ψυχεδελικούς ήχους, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον spiritual jazz ηχητικό τοπίο.

Με τον ντράμερ Evan Jenkins και τη δυναμική σαξοφωνίστα Josephine Davies (Instrumentalist of The Year, 2019 Parliamentary Jazz Awards) παρουσιάζουν το δυναμικό ντεμπούτο τους άλμπουμ “Passing By” που κυκλοφορεί από την Little Yellow Man Records ενώ θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Elgar Room του The Royal Albert Hall στις 6 Νοεμβρίου στα πλαίσια του Late Night Jazz Series.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το Harper Trio κυκλοφόρησε το πρώτο single του άλμπουμ, το “In Cairo/Grandma’s Coat” που έλαβε εξαιρετικά σχόλια και κέρδισε το ραδιοφωνικό κοινό, καθιερώνοντας το σχήμα ως μια τη νέα «φωνή» στο χώρο της σύγχρονης jazz.

Και τα τρία μέλη του Harper Trio αποτελούν μέρος της μουσικής σκηνής της παραθαλάσσιας βρετανικής πόλης Hastings, όπου και γνωρίστηκαν. Είναι επίσης το μέρος που ενέπνευσε το “Standing Alone”, το δεύτερο single από το επερχόμενο άλμπουμ τους. Ένα στοχαστικό, διαλογιστικό κομμάτι μουσικής και η μοναδική μπαλάντα του άλμπουμ. Η χάρη, η ομορφιά και ο στοχαστικός χαρακτήρας της σύνθεσης «εκφράζουν το θαλασσινό τοπίο και την πανοραμική θέα του Ανατολικού Βράχου του Χάστινγκς όπου βρίσκομαι τόσο συχνά μόνη», λέει η Maria-Christina. «Αφορά εκείνες τις στιγμές εσωτερικής αναζήτησης που αναρωτιόμαστε ποιοι είμαστε και εκτιμούμε αυτά που έχουμε».

Η Maria-Christina Harper σπούδασε κλασικό πιάνο και άρπα στην Αθήνα και μετά στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Απογοητευμένη από τα χρόνια της άκαμπτης, έντονης εξάσκησης της κλασικής τεχνικής που άφηνε λίγα περιθώρια για μουσική προσωπική έκφραση, βρήκε τον δρόμο της σπουδάζοντας Μουσικοθεραπεία και εστιάζοντας στον αυτοσχεδιασμό, κάτι που περιγράφει ως «αποκάλυψη». Και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της στην τζαζ.

Τόσο ο Evan Jenkins όσο και η Josephine Davies είναι γνωστοί στη βρετανική jazz σκηνή. Η Maria-Christina υποστηρίζει ότι ο ελεύθερος ήχος που δημιουργούν οφείλεται, εν μέρει, σε μια φιλία που χτίζεται πάνω από το μαγείρεμα, το φαγητό, τον διάλογο και το μακροχρόνιο, αβίαστο παίξιμο μουσικής μαζί. «Ξέραμε ότι είχαμε κάτι ιδιαίτερο από την πρώτη μας πρόβα», λέει. «Ήταν μια συναρπαστική και ιδιαίτερη στιγμή».

Τhe longing vistas of Standing Alone and weaving waves of East Hill Meditation capture best their gentle, introspective chemistry on a yielding suite with lasting spiritual heft. (****, MOJO)

“engaging trio … skilfully minimal ….full of gentle rewards, that deepen on longer acquaintance… a rewarding calling card for a trio it would be excellent to hear live.” (London Jazz News)

“Spellbinding… If you think harp is a classically-curtailed instrument, you will be invited, enticed and intrigued into realising otherwise’ (Louder Than War)

 

To Passing By” κυκλοφορεί από τη Little Yellow Man Records και θα είναι διαθέσιμο σε CDβινύλιο αλλά και από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist