Τι έγινε στο HermAphrodite Pre Festival;

21/10/2020

“HermAphrodite” Pre-Festival
Ένα αφιέρωμα στα φύλα και στον πλουραλισμό
Ερμούπολη, Σύρος

11-13 Σεπτεμβρίου 2020

Για όσους δεν παρακολούθησαν τις τριήμερες εκδηλώσεις του Hermaphrodite Pre Festival, θα ήταν ίσως δύσκολο να πιστέψουν ότι αυτές έλαβαν χώρα στην Ελλάδα και μάλιστα στην περιφέρειά της, στο νησί της Σύρου.

Η δράση του Eye’s Walk Digital Festival, μια πορεία της τοπικής κοινωνίας, των επισκεπτών και του κοινού του φεστιβάλ προς τη συνάντηση με τα φύλα και τις έμφυλες ταυτότητες στο δημόσιο χώρο, πραγματοποιήθηκε σε πολλαπλά σημεία της πόλης:

Στην καρδιά της εμπορικής της ζωής, γύρω από το Θέατρο Απόλλων.

Εκεί όπου βιτρίνες καταστημάτων, γέμισαν Queer αισθητική, ερωτήματα, σκέψεις και συναισθήματα καθώς και αρχειακό υλικό για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην σοσιαλιστική Ρουμανία. Ακτιβιστές και καλλιτέχνες από την Ιρλανδία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία έδωσαν το παρών. Οι έμποροι της Ερμούπολης, έδωσαν τη θέση του Κερδώου Ερμή στον Λόγιο Ερμή και υποστήριξαν έμπρακτα τις δράσεις του Eye’s Walk Digital festival προς μια ανοιχτή κοινωνία.

Στην πορεία-ξενάγηση προς τα παλιά πορνεία της Ερμούπολης.

Η πορεία διέσχισε όλη την ιστορική πόλη και έφτασε ως τα απομεινάρια του αρχαίου τείχους. Κάτοικοι και επισκέπτες, περιπλανήθηκαν σε μια διαδρομή στο χώρο και τον χρόνο, που ξετύλιξε τα πάθη, τους έρωτες, και τη σεξουαλικότητα μιας πόλης, που πέρα από αριστοκρατική, υπήρξε, και είναι, βαθιά λαϊκή, πολύμορφη και ζωηρή. Ο συγγραφέας Θωμάς Δρίκος μας οδήγησε σε μια συνάντηση του παρόντος με το με το παρελθόν χωρίς λογοκρισία.

Στο προαύλιο της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Μια μαγική στιγμή. Queer και μη queer καλλιτέχνες, μαζί με ακτιβιστές από το Ρουμανικό οργανισμό Accept για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώθηκαν σε μια κοινωνία με τον κόσμο που παρακολουθούσε. Νεαρά ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια, κάτοικοι της Ερμούπολης όλων των ηλικιών και κοινωνικών στρωμάτων, καλλιτέχνες, διανοητές, ακτιβιστές, τουρίστες, όλοι μαζί στον ίδιο χώρο βίωσαν την Queer αισθητική και την ΛΟΑΤΚΙ ιστορία ως μία ανοιχτή εμπειρία για όλους.

Αν ήταν μια η λέξη που θα χρησιμοποιούσαμε αυτή θα ήταν ένα μεγάλο Ευχαριστώ.
Που είδαμε, οσμιστήκαμε τι θα πει πλουραλισμός και τι δώρο είναι για τις κοινωνίες μας!

Όπως πάντα, με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης αλλά και με αισιοδοξία, το Eye’s Walk Digital festival προγραμματίζει ήδη τις επόμενες παραγωγές του, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γιατί η πανδημία δεν μπορεί να νικήσει την Τέχνη και γιατί θέλουμε η κοινωνία μας να μένει ενωμένη, ξύπνια και ενεργή.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Ερμίνα Αποστολάκη, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, θωμάς Διάφας, Αθηνά Κανελλοπούλου, Κατερίνα Γώτη- Viscosity, Andrew Duggan [Ιρλανδία], Florin Buhuceanu [Ρουμανία].

Curator: Φιλία Μηλιδάκη
Communication Designer: Ελισάβετ Παπαγεωργίου
Social Media: Αλέξανδρος Τσώνης
Media Manager: Ελένη Αράπογλου

Η παραγωγή “HermAphrodite” συμμετέχει και υποστηρίζει το έργο “We Are Here and Everywhere in the Balkans”, μια αναζήτηση της ιστορία και της κουλτούρας των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων στα Βαλκάνια. Ένα έργο βραβευμένο από το Cultural Management Academy Project Fund 2019 & το Goethe Institut.

Συν-Διοργάνωση: Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Το Eye’s Walk Digital Festival, είναι ένα καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει ψηφιακές τεχνολογίες, video installations και performing arts με το πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό υπόβαθρο της πόλης.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist