3 Ιστορικοί δίσκοι της LYRA & της MUSIC BOX για πρώτη φορά σε βινύλιο 180 γραμμαρίων

13/12/2018

Ένας από τους πιο ιστορικούς δίσκους από τον κατάλογο της LYRA.

Η Λένα Πλάτωνος και η Μαριανίνα Κριεζή, με το «Σαμποτάζ», τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο της Πλάτωνος που κυκλοφόρησε το ’81, ήταν σίγουρα μπροστά από την εποχή τους αλλά ταυτόχρονα καθόρισαν τη συνέχεια στον χώρο ειδικά της ηλεκτρονικής μουσικής. Και έτσι πολύ σωστά ο δίσκος αυτός θεωρήθηκε πρωτοπόρος, τόσο όσον αφορά τον ηλεκτρονικό ήχο όσο όμως και όσον αφορά τον άμεσο, παιχνιδιάρικο, τολμηρό τρόπο έκφρασης.

Ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από την Πλάτωνος, το Σαμποτάζ υπήρξε πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά και για την Κριεζή και την Γιαννάτου, ενώ για τον Παλαμίδα ήταν η δεύτερη, μετά το Apocalypsis του ’80. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε εδώ με μια ομάδα πολύ νέων μουσικών (η Σαβίνα Γιαννάτου, για παράδειγμα, ήταν μόλις 22 χρόνων όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, όπως και ο Γιάννης Παλαμίδας) που μαζί με την 30χρονη τότε Λένα Πλάτωνος πειραματίστηκαν με τη μουσική, με τον λόγο, αλλά και με τις ερμηνείες. Το αποτέλεσμα ήταν ένας δίσκος που και σήμερα ακόμα αν τον ακούσει κάποιος για πρώτη φορά, θα του φανεί φρέσκος, λες και γράφτηκε πριν ένα μήνα.

Η επανέκδοση του CD κυκλοφόρησε τον Μάρτιο από την MLK.

Το «Σαμποτάζ» κυκλοφορεί τώρα σε βινύλιο 180 γραμμαρίων!

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του αξέχαστου Βλάσση Μπονάτσου, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος ”Πελόμα Μποκιού”.

Η «Επικίνδυνη Ισορροπία» σε μουσική Σπύρου Βλασσόπουλου και στίχους Ανδρέα Αγγελάκη κυκλοφόρησε σε βινύλιο από τη ΛΥΡΑ το 1976 και μέχρι και σήμερα συγκαταλέγεται σε ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της ελληνικής ροκ.

Μετά την επανέκδοση σε βινύλιο του μοναδικού ολοκληρωμένου δίσκου των Πελόμα Μποκιού, το 2017, η MLK παρουσιάζει την «Επικίνδυνη Ισορροπία» για πρώτη φορά σε βινύλιο 180 γραμμαρίων.

Οι 2002 GR δημιουργήθηκαν το 1974.
Τα μέλη του γκρουπ ήταν ο Ηλίας Ασβεστόπουλος, ο Γιάννης Χατζησόγλου, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Γιώργος Καλαϊντζόγλου και ο Ανδρέας Τσαντάς.
Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος με τον τίτλο “Πόλα” από το label Pan-Vox της Music Box.

Ηχογραφήθηκε στο Studio COLUMBIA, εκτός από τρία tracks που ηχογραφηθήκαν στο Studio ERA.

Ηχολήπτες: Σ. Γιαννακόπουλος – Ν. Δεσποτίδης.

Αφήγηση: Σάσα Μανέτα.

Παραγωγή Δίσκου: Τάκης Αθηναίος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΣΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ MLK

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ

 

ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ

Το περίεργο όνομα τους (”ΠεΛοΜα ΜποΚιου”) προέρχεται από συλλαβές από τα επώνυμα των ιδρυτικών μελών αυτού του ιστορικού μουσικού σχήματος (Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου).

Το 1970 κυκλοφόρησε η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά από την LYRA. Ήταν ένα 7″ βινύλιο με 2 τραγούδια. Λίγο αργότερα υπήρξαν αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος. Τον Μάρτιο του 1971 φεύγει ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και στην θέση του έρχεται ο Λάκης Ζώης και λίγο αργότερα ο Τάκης Ανδρούτσος. Στα μέσα του 1971 έρχεται ο Γιώργος Στεφανάκης στη θέση του Νίκου Λογοθέτη και προστίθεται ο Ηλίας Μαρινάκης στο μπάσο.
Το 1972 κυκλοφόρησαν δύο ακόμα βινύλια 45 στροφών και ακολούθησε ο μοναδικός ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος. Το ομώνυμο ”Πελόμα Μποκιού” κυκλοφόρησε και αυτό από την εταιρεία LYRA και συγκαταλέγεται μέχρι και σήμερα στους βασικότερους δίσκους της ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ – ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΛΟΓΑ

Κυκλοφόρησε το 1970 από τη LYRA. Ένας δίσκος – ορόσημο για την ελληνική ροκ μουσική, σε μια εποχή που ο κόσμος ίσως καλά-καλά δεν γνώριζε τον όρο «ροκ», πόσο μάλλον την ψυχεδέλεια, και γι’ αυτό άλλωστε θεωρήθηκε τόσο σημαντικός, μυθοποιήθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έφτασε να θεωρείται ένας από τους πιο ακριβούς δίσκους στον χώρο των συλλεκτών.

Περιέχει 10 τραγούδια σε μουσική και στίχους του Γιώργου Ρωμανού (εκτός των «Βασιλιάς της καρδιάς» και «Καραγκιόζη μου, χαρτονάκι μου» σε στίχους Α. Δασκαλόπουλου), ερμηνευμένα από τον ίδιο φυσικά. Αλλά, στην περίπτωση αυτού του δίσκου, μεγάλη σημασία έχει η ενορχήστρωση, του Αλέκου Καρακαντά, ο οποίος μάλιστα παίζει και lead κιθάρα

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist