Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης – “Ρεμπώτικα” | Θέατρο Απόλλων

25/11/2021

Μετά τις sold-out συναυλίες στην Αθήνα η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου τα “Ρεμπώτικα” των Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 στις 21:00.

Ρεμπώτικα: οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης προτείνουν τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου.

Το “πάντρεμα” των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης.

Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τους οδήγησε σε μια τολμηρή ιδέα: Το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μια συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.

Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους μέσα από 9 επιστολές τους που μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πωλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους.

Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια, κι άλλοτε τις επιστολές των δύο ποιητών.

Αποτέλεσμα αυτού, να φτάνει η στιγμή όπου ο λόγος που απαγγέλλεται, με τον λόγο που τραγουδιέται να δένεται αρμονικά και να προσφέρει ένα ακουστικό πλούτο, με αρώματα ποίησης και ρεμπέτικου. Μοιραία λοιπόν προκύπτουν τα Ρεμπώτικα, μια συνομιλία της θυελλώδους αυτής σχέσης και του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Σταθμοί της παράστασης αυτής είναι τα ρεμέτικα τραγούδια όπως:
“Λόγια ανταλλάξαμε βαριά” – Στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, μουσική: Τώνης Μαρούδας
“Η καταιγίδα” – Στίχοι, μουσική: Τόλης Χάρμας
“Ο Αντώνης ο βαρκάρης” – Στίχοι: Οικονόμου Πιπίτσα, μουσική: Περιστέρης Σπύρος
“Το παλιόπαιδο” – Στίχοι: Σωτηρία Μπέλλου, μουσική: Γαβριήλ Μαρίνος
“Μονά ζυγά” – Στίχοι: Δημήτρης Γιαννουκάκης, μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ
“Θα φύγω, θα με χάσεις” – Στίχοι, μουσική: Γιώργος Μητσάκης

Ταυτότητα παράστασης:
Τίτλος: Ρεμπώτικα
Ερμηνεία: Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης
Μουσικοί: Μιχάλης Καλογεράκης – κιθάρα
Στράτος Γκρίντζαλης – μπουζούκι, μαντολίνο

Ημερομηνία: Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 | Ώρα: 21:00 | Θέατρο Απόλλων Σύρου
Τιμές εισιτηρίων: 12€ | Προπώληση: εδώ

Οργάνωση παραγωγής:  Βιβή Γερολυμάτου | Εmail
Δημόσιες σχέσεις – προβολή: Μαρία Τσολάκη | Email
Παραγωγή: Μικρή Άρκτος | Website

Βρείτε τον Μιχάλη & τον Παντελή Καλογεράκη στα social media:
Facebook | Instagram | Youtube | Spotify 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist