Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης – “Λόγια ανταλλάξαμε βαριά & Επιστολή του Ρεμπώ στον φίλο του Ντελαέ”

16/07/2020

Ρεμπώτικα: οι Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης προτείνουν τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τον ποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου. Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα αδέρφια Καλογεράκη άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστο

λές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης.
Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τούς οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων.

Βασικός άξονας του δίσκου είναι οι σημαντικοί σταθμοί της πενταετούς σχέσης τους μέσα από 9 επιστολές τους που μεταλλάχθηκαν σε 9 ρεμπώτικα τραγούδια: από την πρώτη επιστολή τον Σεπτέμβρη του 1871 που αποστέλλει ο Ρεμπώ στον 27χρονο Πώλ Βερλαίν, που ζούσε νιόπαντρος στο Παρίσι με την έγκυο γυναίκα του μέχρι και την τελευταία τους συνάντηση το 1875, από τη γνωριμία τους μέχρι και το χωρισμό τους.

Επιλέχθηκε ως προπομπός του άλμπουμ «Ρεμπώτικα» το τελευταίο τραγούδι που ολοκληρώνει και την εκρηκτική σχέση τους: «Λόγια ανταλλάξαμε βαριά» της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Τώνυ Μαρούδα το οποίο περιγράφει άρτια την τελευταία τους συνάντηση καθώς φωτίζει με τραγική ειρωνεία ο στίχος “κι αν ξεχαστούν καμιά φορά, τα λόγια εκείνα τα βαριά, ίσως αγάπη μου να σμίξουμε και πάλι” ενώ γνωρίζουμε πως οι δυο τους δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανά. Ταυτόχρονα ακούμε την επιστολή που έστειλε ο Ρεμπώ στο φίλο του Ντελαέ μετά από την τελευταία συνάντηση του πρώτου με τον Βερλαίν στη Στουτγκάρδη το 1875, όπου έμελλε να είναι και η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο τους.

Το άλμπουμ «Ρεμπώτικα» θα κυκλοφορήσει από τη Μικρή Άρκτο το φθινόπωρο του 2020.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist