Μπάντα της Φλώρινας – “Μελωδίας ροδόσταγμα”

31/07/2020

Η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη, ανανεωμένη με την ελπιδοφόρα και ταλαντούχα, τέταρτη γενιά, των μουσικών της επανέρχεται δημιουργώντας έναν εξαιρετικό δίσκο με τίτλο «Μελωδίας Ροδόσταγμα». Η κυκλοφορία συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό video clip που υμνεί τις ομορφιές της Μακεδονίας, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βολιώτη, που οπτικοποιεί το μουσικό θέμα, το οποίο ανοίγει την αυλαία του δίσκου και έχει τίτλο «Θαλάσσια αύρα».

To ιστορικό σχήμα με αιχμή του δόρατος τα χάλκινα όργανα αποτελεί δημιούργημα της Οικογενείας Βαλκάνη και ιδρύθηκε έξι δεκαετίες πριν από τον Τάσο Βαλκάνη ο οποίος καταγόταν από το Εμπόριο Πτολεμαΐδας Ν. Κοζάνης, διευθυντή τότε της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας και μουσικό της λαϊκής παράδοσης. Αργότερα όταν ενσωματώνονται στο σχήμα τα δύο παιδιά του Γιώργος και Λάζαρος κάνουν την υπέρβαση και πραγματοποιούν σπουδαίες συνεργασίες, που αποτυπώθηκαν σε δίσκους, με τους «Χειμερινούς Κολυμβητές», τον Φλώρο Φλωρίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο.

Η Μπάντα έχει επιδείξει σπουδαίο έργο συνδέοντας με αρμονικό τρόπο την πλούσια μουσική παράδοση της δυτικής Μακεδονίας με το παρόν και αφήνοντας αξιόλογη παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο ήχος της Μπάντας αναδύεται από τα βάθη του χρόνου και όμως είναι τόσο επίκαιρος και σημερινός σαν να έχει εγγραφεί ανεξίτηλα στη συλλογική μας μουσική μνήμη. Η Μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη είναι ένα ζωντανό μνημείο της ελληνικής μουσικής και ταυτόχρονα ένα ολοζώντανο κύτταρο που διαιωνίζει επί 4 (προς το παρόν) γενιές μια πολύτιμη καλλιτεχνική παράδοση που είναι ταυτόχρονα και στάση ζωής της οικογένειας Βαλκάνη. Ο νέος της δίσκος με τίτλο «Μελωδίας Ροδόσταγμα» είναι το αξιοζήλευτο αποτέλεσμα σκληρής ομαδικής εργασίας και έμπνευσης.

Ο πυρήνας του δίσκου είναι η ορχηστρική μουσική με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα των χάλκινων να κυριαρχεί και να πλαισιώνεται από δύο ποτ πουρί («Της πεταλούδας τα φτερά» και «Ληθαίου νύμφη») με γνωστά παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, διασκευασμένα μαεστρικά και ερμηνευμένα έξοχα από τον πηγαίο τραγουδιστή Σταύρο Εμπεσλίδη. Το «Μελωδίας Ροδόσταγμα» είναι ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο της Μακεδονικής γης αλλά και της ευρύτερης Ελλάδας, με μελωδίες πρωτότυπες αλλά και διασκευές αγαπημένων ακουσμάτων, διασκευασμένες με τον μοναδικό τρόπο της Μπάντας. Οι μουσικοί της Μπάντας της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη στον νέο αυτό δίσκο που συνεχίζει και εξελίσσει χωρίς συμβιβασμούς την ποιοτική διαδρομή του σχήματος παραδίδουν μαθήματα δεξιοτεχνίας και αυτοσχεδιασμού ξεδιπλώνοντας το μεγάλο τους ταλέντο. Γι’ αυτούς η μουσική είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, είναι ο τρόπος τους να δημιουργούν να επικοινωνούν και να εκφράζονται απευθυνόμενοι σε όλους τους θιασώτες της.

Ο δίσκος «Μελωδίας Ροδόσταγμα» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων και είναι διαθέσιμος ψηφιακά σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες: https://orcd.co/melodiasrodostagma


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist