Nacho Sotomayor – “Aegeus” | Νέος δίσκος

08/03/2021

“Το σούρουπο, πόσες φορές να πέταξε πάνω από τα αγαπημένα εδάφη της Ελλάδας και από ψηλά να παρατηρούσε τις σκιές που ο ήλιος μετουσίωνε σε πολλά μικρά νησιά. Το σκοτάδι γινόταν όλο και πιο έντονο και το μυστήριο μεγάλωνε. Η φαντασία μου πέταξε και βυθίστηκα, χωρίς περιορισμούς, σε έναν κόσμο ηρώων, θεών, ισχυρών γυναικών, φανταστικών όντων και απλών ανθρώπων από την πόλη, που με περιβάλλουν. Τώρα, η ομορφιά αυτού του τοπίου μου φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη και η ψυχή μου μεγαλώνει, για να αγγίξει το συναίσθημα. Σε αυτά τα μέρη της τελειότητας θα μπορούσε κανείς να μείνει για πάντα, η γυμνή ψυχή, συντηγμένη ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα σε μια κρυσταλλική και βαθιά έκσταση. Εδώ ξεκινούν τα πάντα. Εδώ γεννήθηκαν οι μύθοι. Γύρω από αυτή τη θάλασσα, το Αιγαίο…

Το “Aegeus” είναι ο τίτλος της νέας μου δουλειάς. Το κύριο εγχείρημα είναι η δημοφιλής μουσική της Ελλάδας. A priori μπορεί να φαίνεται σαν ένας δίσκος ιερής μουσικής, αφού τα περισσότερα φωνητικά στοιχεία που έχω χρησιμοποιήσει σχετίζονται με την ελληνική ορθόδοξη θρησκεία, αλλά νομίζω ότι μέσω αυτών των τραγουδιών φτάνει πιο μακριά, τόσο όσο σκοπεύω, στη βαθιά ψυχή, με την ουσία του ανθρώπου που συνδέεται άμεσα με το “Θεό” χάρη στη μουσική.

Ελπίζω ότι αυτό το έργο χρησιμεύει, όπως και τα προηγούμενα, για να μας βοηθήσει να αναλογιστούμε την ουσία των πραγμάτων που έχουν σημασία, την εξαιρετική της σύντομης ύπαρξής μας, την ευθραυστότητα της ζωής, την ανάγκη σκέψης και, φυσικά, στο να νιώσουμε όλοι ένα είδος ειλικρινούς ευγνωμοσύνης για την ομορφιά του κόσμου και για τη ζωή σε αυτόν.

“Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ την φύσι λίγο.
Θάλασσας του πρωιού κι ανέφελου ουρανού
λαμπρά μαβιά, και κίτρινη όχθη· όλα
ωραία και μεγάλα φωτισμένα.”
Κ. Π. Καβάφης

“Μαύρη μεγάλη θάλασσα με τόσα βότσαλα τριγύρω στο λαιμό τόσα χρωματιστά πετράδια στα μαλλιά σου.”
Νίκος Γκάτσος

“Από τη θάλασσα, λες και τα είχε τακτοποιήσει για μένα ο ίδιος ο Όμηρος, ξεπηδούσαν τα νησιά, μοναχικά, εγκαταλειμμένα, μυστηριακά στο φως που έσβηνε. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω τίποτε περισσότερο, ούτε ήθελα τίποτε περισσότερο. Είχα όλα όσα ποθούσε ένας άνθρωπος, και το ήξερα.”
Henry Miller

“Είναι πάντα το φως, που μας κερδίζει.”
Laurence Durrell

Nacho Sotomayor social media links:
Spotify | Facebook | YouTube | iTunes Podcast | Instagram

 

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist