Νίκος Γρηγοριάδης – “Ο Βασιλιάς της λύπης” | Νέο άλμπουμ

29/11/2021

Ο συνθέτης/τραγουδοποιός/παραγωγός Νίκος Γρηγοριάδης στη νέα του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Ο Βασιλιάς της λύπης” καταπιάνεται για πρώτη φορά με τη μελοποίηση.

Διάλεξε τα ποιήματα των: Καρυωτάκη, Σέλλεϊ, Μελισσάνθης, Παπανικολάου και τις μεταφράσεις του φιλόλογου και στιχουργού Χρήστου Γαβρήλου στα ποιήματα της Σαπφούς και της Πράξιλλας, γιατί τον συγκίνησαν βαθιά. Ο ίδιος υπογράφει τους στίχους μόνο σε τρία τραγούδια και συμπληρώνει ο Χρήστος Γαβρήλος σε άλλο ένα.

Πέρα από τον ίδιο τον δημιουργό και τη συνοδοιπόρο του στη μουσική και στη ζωή Κατερίνα Κυρμιζή, στην ερμηνεία συμμετέχει ο Μίλτος Πασχαλίδης στο “Δωδεκάτη Ώρα” σε στίχους Νίκου Γρηγοριάδη, και ο κορυφαίος Γιώργος Νταλάρας στο ήδη γνώριμο “Κι αν έσβησε σαν ίσκιος…” σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη, το ομότιτλό του άλμπουμ ντουέτο με τον Μίλτο Πασχαλίδη που κυκλοφόρησε τον Μάϊο ως προπομπός του σε στίχους Νίκου Γρηγοριάδη, στον σπαρακτικό “Θρήνο” σε ποίηση Percy Bysshe Shelley, και στο «Red Roses», ντουέτο με την Κατερίνα Κυρμιζή σε στίχους Χρήστου Γαβρήλου. Ο ίδιος ο δημιουργός ερμηνεύει τα τραγούδια “Της ζωής η σπίθα”, της αρχαίας ποιήτριας Πράξιλλας σε ελεύθερη μετάφραση/απόδοση Χρήστου Γαβρήλου και το «Domestica» σε ποίηση (αποσπάσματα) Μήτσου Παπανικολάου, ενώ η Κατερίνα Κυρμιζή, τη συγκλονιστική «Μπαλάντα της μάνας» (αποσπάσματα) σε ποίηση Μελισσάνθης, «Το κόκκινο μήλο» σε ποίηση Σαπφούς και το «Ξενιτεμένος Άγγελος» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη.

Παρόλο που τα περισσότερα ποιήματα, αλλά και οι στίχοι, διαπραγματεύονται την απώλεια και την αδικία, ο συνθέτης-τραγουδοποιός τα προσέγγισε με την τρυφερότητα και την αξιοπρέπεια του πιστού, με το μουσικό ένστικτο προσανατολισμένο στην ελπίδα και στο φως της. Στο άλμπουμ «Ο Βασιλιάς Της Λύπης», δεν υπάρχει τίποτα περιττό, τίποτα βαρύγδουπο ή επιτηδευμένο, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στις μελωδικές γραμμές, στις ερμηνείες, στην ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο ίδιος ο δημιουργός και συνολικά στην παραγωγή που την υπογράφει η ομάδα των Νίκου Γρηγοριάδη, Κατερίνας Κυρμιζή και Ηλία Λάκκα.

Για να αποκτήσετε το album “Ο Βασιλιάς της λύπης” πατήστε εδώ.

Credits:
Νίκος Γρηγοριάδης: Μουσική
Πράξιλλα, Σαπφώ, Μήτσος Παπανικολάου, Μελισσάνθη, Shelley Percy Bysshe, Κώστας Καρυωτάκη: Ποίηση
Νίκος Γρηγοριάδης, Χρήστος Γαβρήλος: Στίχοι
Γιώργος Νταλάρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Κυρμιζή, Νίκος Γρηγοριάδης: Ερμηνεία

Ηχογράφηση, Μίξη, Mastering: Ηλίας Λάκκας, Odeon studio
Ενορχήστρωση, Προγραμματισμός: Νίκος Γρηγοριάδης
Παραγωγή: Νίκος Γρηγοριάδης, Κατερίνα Κυρμιζή, Ηλίας Λάκκας
Cover Artwork: Κώστας Καλαϊτζής
Digital album | Formiggart 2021 | Website

Έπαιξαν:
Ακουστικές & Ηλεκτρικές Κιθάρες, Πιάνο, Keyboards: Νίκος Γρηγοριάδης |
Τύμπανα: Δημήτρης Αντωνιάδης
Μπάσο: Γιάννης Γρηγορίου
Δεύτερες φωνές & φωνητικά: Κατερίνα Κυρμιζή
Additional KeyboardsShaker: Άκης Μουχλιανίτης (1,4)
Additional Ακουστική Κιθάρα: Κωνσταντίνος Κυδωνάκης (6,7)
Ηλεκτρική Κιθάρα: Προκόπης Κρανιδιώτης (3)
Ηλεκτρική Κιθάρα: Γιώργος Σιμάτος (7)
Κλασική Κιθάρα: Κατερίνα Κυρμιζή (5)

 Track List:
1.Κι αν έσβησε σαν ίσκιος… – Γιώργος Νταλάρας
2.Domestica – Νίκος Γρηγοριάδης
3.Η μπαλάντα της μάνας – Κατερίνα Κυρμιζή
4.Θρήνος – Γιώργος Νταλάρας
5.Red roses – Κατερίνα Κυρμιζή & Γιώργος Νταλάρας
6.Η δωδέκατη ώρα – Μίλτος Πασχαλίδης
7.Ο βασιλιάς της λύπης – Γιώργος Νταλάρας & Μίλτος Πασχαλίδης
8.Ξενιτεμένος άγγελος – Κατερίνα Κυρμιζή
9.Το κόκκινο μήλο – Κατερίνα Κυρμιζή
10.Της ζωής η σπίθα – Νίκος Γρηγοριάδης 

Λίγα λόγια για τον Νίκο Γρηγοριάδη:
Ο τραγουδοποιός Νίκος Γρηγοριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα αυτοδίδακτος κι αργότερα σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο. Έχει εργαστεί ως μουσικός σε νυχτερινά κέντρα, στη δισκογραφική εταιρεία Λύρα και ως καθηγητής μουσικής στη μέση εκπαίδευση. Έχει κυκλοφορήσει τρία προσωπικά άλμπουμ: «Στη Μοναξιά Του Φάρου» (1995), «Αλφάδι» (2000) και το οργανικό «Faros» (1997) όπου πολλές συνθέσεις συμπεριλήφθηκαν σε σημαντικές συλλογές οργανικής μουσικής του εξωτερικού και δυο άλμπουμ συνεργασίας με την Κατερίνα Κυρμιζή: «Είναι Εδώ!» (2009) και «Λάρβα» (2015). Έχει δώσει τα τραγούδια «Στην πίσω τσέπη του Blue Jean», «Το Κοράλι» και «Γυμνή Από Αγάπη» στην προσωπική δισκογραφία της Κατερίνας Κυρμιζή κι έχει επιμεληθεί τις παραγωγές των άλμπουμ της.

Βρείτε τον Νίκο Γρηγοριάδη στα social media:
Facebook | YouTube


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist