Νίκος Μεργιαλής – “Το αφιόνι” | Νέο τραγούδι

29/04/2021

«Το αφιόνι», σε μουσική – ερμηνεία του Νίκου Μεργιαλή και στίχους της Μαρίας Παναγιωτίδου, είναι το τέταρτο τραγούδι που κυκλοφορεί από την μουσική ενότητα «Είν’ τα τραγούδια μου πουλιά». Έχουν προηγηθεί τα τραγούδια: «Όλα είν’ όμορφα», με τη φιλική συμμετοχή του Νίκου Ζιώγαλα, «Μοναξιά», ένα ντουέτο με τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου και «Οι ψυχές» σε ποίηση του Κωνσταντίνου Συρμού.

Ο Νίκος Μεργιαλής είναι τραγουδοποιός ή «τραγουδοφτιάχτης» όπως του αρέσει καλύτερα να αυτοαποκαλείται. Γεννήθηκε στον Βόλο όπου και δημιούργησε τους Μουσικούς Ιχνηλάτες. Έχει κυκλοφορήσει τις δισκογραφικές δουλειές: «Είμαι ό,τι δεν είμαι» (2008), όπου στην παρουσίασή του συμμετείχε ο Μίλτος Πασχαλίδης, «Άρχισε να φυσά» (2011) μαζί με τους Μουσικούς Ιχνηλάτες και «Ζωής ημερολόγια» (Μικρός Ήρωας, 2016) όπου συμμετέχουν ο Γιάννης Μήτσης (Ξύλινα Σπαθιά) και ο Βασίλης Καζούλης. Από το άλμπουμ «Ζωής ημερολόγια» ιδιαίτερες κριτικές απέσπασε το τραγούδι «Ο φόβος»,  το οποίο ερμηνεύτηκε παραλλήλως και στη νοηματική από την Νίκη Γκόντα, σε συναυλία.

Σε ζωντανές εμφανίσεις έχει συνεργαστεί με τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Νίκο Ζιώγαλα, τον Γιάννη Μήτση (Ξύλινα Σπαθιά), τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου, τον Βαγγέλη Κοντόπουλο κ.ά., ενώ με τους Μουσικούς Ιχνηλάτες, έχει ανοίξει συναυλίες των: Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Διονύση Τσακνή κ.ά.

Η Μαρία Παναγιωτίδου γεννήθηκε στα Δωμάτια Καβάλας και κατοικεί στις Μυκήνες Αργολίδας. Το 2015 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή «Εικονοπλασίες» (Αρχειακή Αργολική Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού). Ακολούθησαν οι συλλογές της, «Πάχνης ιαχές», «Διαλόγου μονόλογοι» και «Θρυψαλάνθη» (Μετρονόμος 2021), που τιμήθηκαν απ’ την International Art Academy στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης Καβάφης με το τρίτο βραβείο, (2016 και 2017) και το δεύτερο βραβείο (2018), αντίστοιχα. Ποιήματά της έχουν έχουν βραβευθεί σε πανελλαδικό αλλά διεθνές επίπεδο και πολλοί στίχοι της έχουν μελοποιηθεί.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist