“Ο Ευγενικός Κροκόδειλος” στην Βιβλιοθήκη του Φοίνικα

22/11/2022

Αφήγηση ιστοριών με προβολή εικόνων
στην κοινοτική Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα

Φέτος ξεκίνησε μια σειρά δράσεων στην κοινοτική Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα, Παιδική & Εφηβική, Συνεργατική & Δανειστική: Έτσι, την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα θα πραγματοποιείται αφήγηση ή ανάγνωση ιστοριών με προβολή εικόνων του επιλεγμένου βιβλίου στον τοίχο. Ακολουθήστε το κολιμπρί στο facebook για να μαθαίνετε ποια ιστορία θα συναντάμε κάθε φορά και σε ποια ηλικία πρωτίστως απευθύνεται.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, 7.30’ το απόγευμα
(αλλά εσείς να έρθετε νωρίτερα, η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή από τις 5.30)

«Ο ευγενικός κροκόδειλος»
(κωδικός Ν.ΕΥΖ.0469, ράφι 16)
για παιδιά 3-107 ετών

διαβάζει η Γεωργία Ματσούκα (λαλού), μέλος των ΠαραμυθιαΖω

Δυο λόγια από τον εκδοτικό οίκο σχετικά με την ιστορία

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τεράστιος κροκόδειλος, με χίλια κοφτερά δόντια αλλά με μια ευαίσθητ καρδιά. Ο ευγενικός κροκόδειλος ονειρευόταν να αποκτήσει κι εκείνος μια οικογένεια, να γίνει το τέλειο κατοικίδιο και να παίζει με τα παιδιά. Τι θα γίνει, όμως, όταν θα γλιστρήσει κρυφά από τις σελίδες του βιβλίου… σε ένα πραγματικό σπίτι; Ο μπαμπάς και η μαμά ανησυχούν πολύ… Τα παιδιά όμως δεν έχουν καμία αμφιβολία, ξέρουν ποιος είναι. Είναι ο ευγενικός κροκόδειλος που ζητάει την αγάπη και τη στοργή
τους! Τελικά ποιος θα βγει κερδισμένος;

Μια διασκεδαστική αλλά και διεισδυτική ιστορία, που μας μαθαίνει να ακούμε τη φωνή της φαντασίας μας και να μη δίνουμε πάντα σημασία στην πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για τους άλλους. Με το ανατρεπτικό του μήνυμα στο τέλος του βιβλίου, να ακολουθούμε τα όνειρά μας, ακόμη και αν δεν είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι ενήλικες, από την πρώτη κυκλοφορία του στην Ιταλία έγινε το αγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Ο ευγενικός κροκόδειλος έχει μεταφραστεί στην αγγλική, την ισπανική, την κινεζική, την ιαπωνική, την κορεατική και την τουρκική γλώσσα.

Η εικονογράφηση του βραβευμένου Αντόν Τζονάτα Φεράρι ακολουθεί την τεχνική του κολλάζ, της σύνθεσης του σκίτσου με το ακρυλικό και του ασπρόμαυρου για τις νυχτερινές σκηνές, προσφέροντας ένα όμορφο, ζεστό σπιτικό για τον κροκόδειλο και ένα αξιοζήλευτο σκηνικό για τα παιδιά.

Λίγες πρακτικές σημειώσεις:
• Τα φώτα θα χαμηλώσουν τόσο όσο δεν θα ενοχλούνται τα παιδιά.
• Δεν επιτρέπεται φαγητό την ώρα της αφήγησης.
• Δεν επιτρέπεται ηχογράφηση ούτε βιντεογράφηση της αφήγησης.
• Τα κινητά χρειάζεται να είναι σε λειτουργία πτήσης, μόλις μπείτε στον χώρο.
• Ελάτε νωρίτερα για να έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη Βιβλιοθήκη (και το κολιμπρί, φυσικά).
• Η Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα βρίσκεται πάνω από τα ΚΑΠΗ και το Κοινοτικό Ιατρείο του Φοίνικα.
• Όταν μπαίνουμε στον χώρο βγάζουμε τα παπούτσια μας.
• Η δράση διαρκεί 30’-40’ και προσφέρεται δωρεάν.
• Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.
• Ελεύθερη συνεισφορά: ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας, δώρο στο κολιμπρί ώστε να συνεχίσει να ζει μέσα από τα μάτια άλλων παιδιών (δεν ισχύει για όσους είναι ήδη δωρητές).
*Τον προτζέκτορα μας δάνεισε η θεατρική ομάδα «Μίμου Άπτου».

Χορηγοί επικοινωνίας: cyclades24, empneusi 107 FM, syrostoday, syrosagenda.gr, Κοινή Γνώμη, ΑιγαίοLive.
Στον χώρο υπάρχει αντισηπτικό διάλυμα, ενώ η χρήση μάσκας από τους ενήλικες είναι ενδεδειγμένη.

Πώς λειτουργεί η Βιβλιοθήκη

Στη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα, μικροί και μεγάλοι μπορούν να ξεφυλλίσουν, να διαβάσουν και να δανειστούν για 15 ημέρες όποιο βιβλίο επιθυμούν. Στον χώρο υπάρχουν τραπέζια, καναπέδες, μαξιλάρες και χαλιά ώστε ο καθένας να βρει το σημείο που του ταιριάζει. Τα πολύ μικρά παιδιά χρειάζεται να συνοδεύονται από οικείους τους ενήλικες (γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, εκπαιδευτικούς κοκ).

Παρακολουθείτε τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο facebook για να ενημερώνεστε για νέες αφίξεις βιβλίων, σχόλια από αναγνώστες και τη διοργάνωση εκδηλώσεων στον χώρο της Βιβλιοθήκης.

Χαρίστε ένα βιβλίο στο κολιμπρί!
Για την επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη δεν είναι υποχρεωτική η δωρεά βιβλίων, ωστόσο είναι ευπρόσδεκτη:
• Κατηγορίες βιβλίων: παιδική και εφηβική λογοτεχνία, παραμύθια, κόμικ, θεματικοί τόμοι. Παρακαλούμε μη φέρνετε εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και σχολικά βιβλία.
• Σε κάθε βιβλίο θα αναγράφεται το όνομα εκείνου που το δώρισε και η χρονιά.
• Στον χώρο υπάρχουν ονομαστικές χάρτινες σακούλες όπου θα τοποθετούνται προσωρινά τα βιβλία ανά δωρητή, μέχρι να καταγραφούν και να αρχειοθετηθούν.

Δηλώσεις πρόθεσης εθελοντικής συμμετοχής
Προς το παρόν, την εποπτεία του χώρου αναλαμβάνουν μέλη της Κοινότητας του Φοίνικα, τα μέλη της ομάδας αφήγησης ΠαραμυθιαΖω, τα μέλη της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας Αλλού ντ’ Αλλού και άτομα- εθελοντές. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε κι εσείς να διαθέσετε έστω και μια μέρα τον μήνα, συμπληρώστε τα στοιχεία σας στον σύνδεσμο https://forms.gle/MSkLrvhGVQ9fuxRm6


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist