One breath vol III | Κέντρο Χορού Και Παραστατικών Τεχνών ΑΚΡΟΠΟΔΗΤΙ

24/04/2023

One breath vol III
29-30 Απριλίου 2023

Σάββατο, 16:00 – 20:30
Κυριακή, 10:30 – 19:00
Συνολική διάρκεια: 10,5 ώρες

Κόστος:
Ολόκληρο το σεμινάριο: 90 ευρώ (70 ευρώ early bird)
Μόνο Σάββατο: 40 ευρώ
Μόνο Κυριακή: 60 ευρώ
Για κάθε πρακτική: 20 ευρώ
* Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί ισχύουν οι εξής τιμές: ολόκληρο το σεμινάριο 70 ευρώ, Σάββατο 30 ευρώ, Κυριακή 50 ευρώ)

Απαραίτητη δήλωση συμμετοχής: έως την Δευτέρα 24 Απριλίου (early bird έως 8 Απριλίου)
Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-21:00, Σάββατο: 10:00-13:00, τηλέφωνο: 22810-80690
* Για την κατοχύρωση της θέσης σας είναι απαραίτητη η προκαταβολή του ποσού των 40 ευρώ μέχρι και τις 24/04/2023.

One breath vol III
Φωσφορίζεις και λάμπω. Σε φωτίζω και βλέπεις.Τα μονοπάτια είναι πολλά. Άλλοτε μοναχικά και άλλοτε συλλογικά.
Ο δικός μας δρόμος βρίσκει τις ρίζες του στο Kung fu, στη γιόγκα και στην ολιστική κινέζικη παράδοση πρόληψης και θεραπείας.
Με σεβασμό στις παραδόσεις, απαλλαγμένοι /ες από δόγματα, μεταφέρουμε τη γνώση, όπως αυτή μας διδάχτηκε.
Μετά από τρία χρόνια απομόνωσης και εγκλεισμού αποφασίσαμε να ενώσουμε τους δρόμους μας με μια ανάσα, σε μια ανάσα.
Γιατί η γνώση μόνο όταν τη μοιράζεσαι έχει αντίκρισμα. Ισότιμα και αντι-ιεραρχικά ανοίγουμε μια μεγάλη ομπρέλα για να χωρέσουμε τις πρακτικές μας, την αφοσίωση, την έμπνευση και την έκφραση μας σε μια κοινή πρακτική.”Τί είναι σημαντικότερο;” ρώτησε το Μεγάλο Πάντα. “Το ταξίδι ή ο προορισμός;” “Η παρέα”, απάντησε ο Μικρός Δράκος.
James Norbury

Σάββατο 29 Απριλίου
16.00 – 17.30 Five animals Qi Qong
18.00 – 19.30 Εισαγωγή στην Ashtanga Yoga
19.30 – 20.30 Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Κυριακή 30 Απριλίου
10.30 – 12.00 Ashtanga Yoga
13.00 – 16.00 Five animals Qi Qong
17.00 – 19.00 Shiatsu

Λίγα λόγια για τις πρακτικές:

Ashtanga Yoga
Η Ashtanga yoga είναι ένας διαλογισμός σε κίνηση.
Αυτό που κάνει την αστάνγκα γιόγκα ξεχωριστή είναι η δυναμικότητα, η επαναληπτικότητα, η πειθαρχία και η σταθερότητα. Αυτά τα στοιχεία καλλιεργούν τη δύναμη, την αντοχή, την ευλυγισία και την ισορροπία του κάθε ασκούμενου/ης σε σωματικό και νοητικό επίπεδο. Είναι μια δυναμική πρακτική σε απόλυτη σύνδεση με την αναπνοή. Ο/η ασκούμενος/η εξασκείται σε ένα μεγάλο εύρος θέσεων (asanas) που ακολουθούν η μία την άλλη σε συνεχόμενη ροή (vinyasa) και συγκεκριμένη σειρά (ashtanga yoga ). Οι νέοι/ες ασκούμενοι/ες ξεκινούν με την πρώτη σειρά που ονομάζεται “yoga chikitsa” και σημαίνει “θεραπεία μέσω της γιόγκα”. Η πρώτη σειρά είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποτοξινώνει, να θεραπεύει και να δυναμώνει το σώμα.

Five animals Qi Qong -Wuxing Neigong System
Το σύστημα Wuxíng nèigong είναι μια τέχνη της κίνησης, η οποία επηρεάζει τις εσωτερικές πραγματικότητες του ανθρώπου. Αυτή η μοναδική μέθοδος εξάσκησης συνδυάζει την ουσία της κίνησης του σώματος ενώ απολαμβάνει την ελευθερία κίνησης, χρησιμοποιώντας 5 διαφορετικές μεθόδους έκφρασης σύμφωνα με την αρχαία ταοϊστική θεωρία των πέντε στοιχείων.

Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
Κατανοώντας την ενέργεια Qi στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Στην παραδοσιακή κινέζικη κουλτούρα και στην πολιτιστική σφαίρα της Ανατολικής Ασίας, η ενέργεια Qi πιστεύεται ότι είναι η ζωτική δύναμη που αποτελεί μέρος οποιασδήποτε ζωντανής οντότητας. Σημαίνει “ατμός”, “αέρας” ή “αναπνοή” και μεταφράζεται συχνά ως “ζωτική ενέργεια”, “ζωτική ουσία” ή απλά ως “ενέργεια”. Η ενέργεια Qi είναι μια από τις βασικές αρχές στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και στις κινεζικές πολεμικές τέχνες.
Στη θεωρία της κινεζικής ιατρικής, η ενέργεια Qi παίρνει διάφορες μορφές μέσα στο σώμα, καθεμία από τις οποίες εκπληρώνει διαφορετικές λειτουργίες. Στη βάση της ύπαρξης όλων είναι η Qi. Μπορεί να συμπυκνώνεται ή να διαλύεται ανάλογα με την περίπτωση, δεν παύει όμως να είναι πάντα παρούσα. Τα πάντα προέρχονται από την κίνηση της Qi και τις διαρκείς αλλαγές της.
Στο πρώτο μέρος θα αναλύσουμε τις διαφορετικές μορφές της ενέργειας Qi, πώς παράγεται και πώς διανέμεται μέσα στο σώμα και ποια είναι τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της. Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιηθούν ατομικές συνεδρίες με την τοποθέτηση βελονών για να μπορέσουμε να νιώσουμε στην πράξη την ροή και την αίσθηση που έχει η ενέργεια.

Shiatsu
Σιάτσου στα Ιαπωνικά σημαίνει “πίεση με τα δάκτυλα”. Είναι μια αγωγή υγείας που εμφανίστηκε ολοκληρωμένη στην Ιαπωνία στις αρχές του εικοστού αιώνα, οι ρίζες του όμως χάνονται σε αρχαίες θεραπευτικές τεχνικές της Κίνας και της Ιαπωνίας, όπως το Άνμα, το Τουίνα και το Αμπούκου.
Η βάση της θεωρίας του είναι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.
Οι τεχνικές του είναι πιέσεις με τα δάκτυλα, τις παλάμες, τους αγκώνες, τους πήχεις, διατάσεις και κινητοποιήσεις των αρθρώσεων.
Ζητούμενο είναι μέσα από τις τεχνικές που εφαρμόζει ο δότης προς τον δέκτη να ενεργοποιηθεί το αυτοθεραπευτικό δυναμικό του καθένα μας, ώστε να αποκαταστήσει τις ανισορροπίες στη ροή της ζωτικής μας ενέργειας.
Λειτουργεί φιλικά, σε συνεργασία με τη φυσιολογία του κάθε οργανισμού, χωρίς να πιέζει ή να στρεσάρει το σώμα με επώδυνο ή επικίνδυνο τρόπο.
Προσφέρει βαθιά χαλάρωση, ηρεμία και αίσθηση ευεξίας.
Βοηθάει αποτελεσματικά σε ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων υγείας.
Μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την Ιατρική θεραπεία, βοηθώντας την και ενισχύοντάς την στην κατεύθυνση προς την επαναφορά της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλες και όλους ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία σε κάποια από τις παραπάνω πρακτικές.

Μάνος Καντιδάκης (5 animals qi gong)
Ο Μάνος Καντιδάκης μαθητεύει, εξασκεί και διδάσκει πολεμικές τέχνες από το 2000. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή του με το σύστημα Hung Gar της οικογένειας Lam όπως επίσης Yang taiji, Chen taiji, Kali κ.α. Στη συνέχεια το 2011 ταξιδεύει στην Κίνα και γίνεται μαθητής του Ismet Himmet με εκπαίδευση στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες του όρους Wudang. Εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Wudang Kung fu και είναι επικεφαλής εκπαιδευτής του Wudang Principles στα Χανιά. Διδάσκει πληθώρα συστημάτων όπως: Taiji Quan, Bagua Zhang, Taiyi Zhang, Baji Quan, Qi gong, παραδοσιακά όπλα κ.α. Με μακροχρόνια εμπειρία στη διδασκαλία έχει πλέον μαθητές σε Χανιά, Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Κόρινθο ( Λουτράκι) κ.α.

Μανός Κοσμίδης
Ο Μάνος Κοσμίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Ζει και εργάζεται μόνιμα στη Κρήτη και παράλληλα ασχολείται με τη στήριξη παιδιών με κινητικά προβλήματα. Εξασκείται στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες τα τελευταία 10 χρόνια υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Μάνου Καντιδάκη και έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνια πρωταθλήματα αποσπώντας διακρίσεις. Τα τελευταία 4 χρόνια διδάσκει Wudang Kung Fu στο Ρέθυμνο μαζί με την Μαρίνα Καραπάνου.

Δήμητρα Μαναβοπούλου (Ashtanga Yoga)
Η Δήμητρα Μαναβοπούλου δημιουργός και ιδρύτρια της Prajna Shala σπούδασε κοινωνιολογία.
Ασχολείται με την γιόγκα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ενώ διδάσκει δέκα.
Έχει ολοκληρώσει το 4ετές “εργαστήρι δασκάλων γιόγκα” του Ευ Zειν (International Yoga Federation – 780ώρες), με δασκάλα την Σοφία Χατζηπαναγιώτου.
Επίσης, είναι κάτοχος τεσσάρων (4) πτυχίων εκπαίδευσης δασκάλων αστάνγκα γιόγκα (Teacher Training Courses) στην πρώτη σειρά (Yoga Chikitsa) διάρκειας 460 ωρών, υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Καρυτινού.
Έχει παράλληλα παρακολουθήσει με επιτυχία εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στους σωματικούς χειρισμούς της αστάνγκα γιόγκα (Adjustments) με την Nancy Gilgoff (Primary Adjustment Clinic).
Έχει εκπαιδευτεί στην δεύτερη σειρά της αστάνγκα γιόγκα (Nadi Sοdana) με τον Manju Jois (50 ώρες).
Τα τελευταία 4 χρόνια εξασκήθηκε στον ζεν διαλογισμό.
Τον Μάρτιο του 2019 είχε την τιμή να λάβει τον τίτλο της “Dharma teacher” υπό την παράδοση του Zen Master Seung Sanh, ούσα η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα.
Έχει σταθερή και καθημερινή πρακτική και παραμένει πάντα μια μαθήτρια που δεν σταματά να αναζητά, να εξασκείται και να εκπαιδεύεται.

Θέμης Ρηνάς (Shiatsu)
Η ενασχόλησή του με το Σιάτσου ξεκίνησε το 2009 με την τριετή επαγγελματική εκπαίδευση στην σχολή NHS. Από την περίοδο εκείνη και μέχρι σήμερα συνεχίζει την αναζήτηση και την εμβάθυνση της εμπειρίας του στο Σιάτσου παρακολουθώντας τις νέες προσεγγίσεις, με μετεκπαιδευτικά σεμινάρια με καταξιωμένους Δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2012 συμμετείχε στην ομάδα που παρείχε εθελοντικά Σιάτσου σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Ιατρείου Πόνου του Αρεταιείου Νοσοκομείου.
Από τον Ιανουάριο του 2017,με πρωτοβουλία του και την υποστήριξη της ΕΛ.Ε.ΣΙ. ξεκίνησε και συμμετέχει στην εθελοντική δράση παροχής Σιάτσου στο Ιατρείο Πόνου του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου σε συνεργασία με τις Γιατρούς του τμήματος.
Παράλληλα και σε συνδυασμό με το Σιάτσου ασχολείται με το Qi Gong και το Tai Ji και την θεραπευτική τους επίδραση.
Από τον Μάρτιο του 2022 είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σιάτσου, του επίσημου φορέα του Σιάτσου στην Ελλάδα.

Μαρίνα Καραπάνου (Traditional Chinese Medicine)
Η Μαρίνα Καραπάνου ασκεί και εφαρμόζει τη τέχνη της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής με έμφαση στο βελονισμό και τα κινέζικα βότανα. Τελείωσε τις σπουδές της στη Ακαδημία αρχαίας ελληνικής και παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής το 2014 ενώ παράλληλα μετεκπαιδεύτηκε στην Κίνα το 2017. Από το 2015 εξασκείται στις εσωτερικές πολεμικές τέχνες υπό την καθοδήγηση του δασκάλου της Μάνου Καντιδάκη. Τα τελευταία 4 χρόνια διδάσκει Wudang Kung Fu στο Ρέθυμνο μαζί με τον Μάνο Κοσμίδη.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist