Open Call | SIFF Workshop | “Περιφερειακή όραση”

23/07/2020

Περιφερειακή όραση: Επαναχρησιμοποιώντας το αρχείο
Ένα εργαστήριο για αρχειακά οπτικοακουστικά έργα

Βασικός εκπαιδευτής: Tamer El Said
Διοργάνωση: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF)
Σε συνεργασία με το Arsenal – Institute for Film and Video Art,
τη Cimatheque και το Syros Sound Meetings

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen

Σεπτέμβριος 2020 – Ιούλιος 2021

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Αυγούστου 2020

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) αναγγέλλει με χαρά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου «Περιφερειακή όραση: Επαναχρησιμοποιώντας το αρχείο», το οποίο απευθύνεται σε σκηνοθέτες και καλλιτέχνες που δουλεύουν με τον ήχο και την κινούμενη εικόνα, και εστιάζει σε διαμεσικές (cross-media) στρατηγικές ερμηνείας των οπτικοακουστικών αρχείων. Μέσα από μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων, που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2020, οι έως και οκτώ (8) συμμετέχοντες (άτομα ή δημιουργικές ομάδες) θα αναπτύξουν έργα βασισμένα σε αρχειακό υλικό, το οποίο θα συνδέεται με τη θεματική του SIFF για την περίοδο 2020-2021, με τίτλο «Off Season/Εκτός εποχής». Τον Ιούλιο του 2021 θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από εργαστήρια στη Σύρο, ενώ τα τελικά έργα θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Το πρώτο στάδιο του εργαστηρίου, το οποίο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2020, περιλαμβάνει τρεις εισαγωγικές συναντήσεις. Κάθε μία από αυτές θα συντονιστεί από κάποιον συνδιοργανωτή του εργαστηρίου: την ομάδα προγράμματος του SIFF, τη Stefanie Schulte Strathaus (συν-διευθύντρια του Arsenal – Institute for Film and Video Art του Βερολίνου), και τους Δανάη Στεφάνου και Γιάννη Κοτσώνη (διοργανωτές του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Syros Sound Meetings στη Σύρο). Οι επόμενες συναντήσεις, τις οποίες θα συντονίσει ο Tamer El Said (συνιδρυτής της Cimatheque – Alternative Film Centre), θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη συνεργατικών πρότζεκτ και την ενσωμάτωση επιπρόσθετων δραστηριοτήτων. Ο συνολικός αριθμός και η συχνότητα αυτών των συναντήσεων (έως εννέα) θα καθοριστεί από τον Ελ Σαΐντ, κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.

Το αρχειακό υλικό που θα διατεθεί στους συμμετέχοντες θα παραχωρηθεί από τη Cimatheque, ένα εναλλακτικό κινηματογραφικό κέντρο στο Κάιρο, αφιερωμένο στη διατήρηση της τοπικής οπτικοακουστικής εικόνας, όπως και από τοπικά αρχεία της Σύρου και αποθετήρια κινούμενης εικόνας στην Ελλάδα. Αν και τα πρότζεκτ δεν θα είναι περιορισμένα σε τοπικούς προσδιορισμούς, η εμβέλεια των αρχείων που συμμετέχουν καλύπτει κυρίως την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν μπορούν να φέρουν συμπληρωματικά και το δικό τους υλικό.

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στα αγγλικά.

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση του εργαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, θα καλυφθούν πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (μετ’ επιστροφής από τον Πειραιά) και η διαμονή στο νησί για μία εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες που έχουν τη βάση τους εκτός Αθηνών θα πρέπει να καλύψουν μόνοι τους τα επιπρόσθετα έξοδα μετάβασης. Καθώς οι διοργανωτές του εργαστηρίου δεν θα παράσχουν τεχνική υποστήριξη (π.χ. στο μοντάζ), είναι προαπαιτούμενη μια σχετική τεχνική κατάρτιση.

Για να κάνετε αίτηση, παρακαλείστε να μελετήσετε το παραπάνω κείμενο και να υποβάλετε τα παρακάτω:

1. Δήλωση ενδιαφέροντος, όπου θα περιγράφεται τυχόν εμπειρία με αρχεία ή συλλογές (έως 500 λέξεις / στα αγγλικά).
2. 1-2 δείγματα δουλειάς (παρουσίαση σε εξωτερικό σύνδεσμο και όχι ως επισύναψη)
3. Βιογραφικό σημείωμα (CV)

στην ακόλουθη ηλεκτρονική φόρμα: forms.gle/T4Li7hDkdp7tCZb26

Προθεσμία υποβολής: 31 Αυγούστου 2020
Οι επιλεγμένοι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Syros International Film Festival.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Arsenal – Institute for Film and Video Art
To Arsenal – Institute for Film and Video Art διατηρεί την έδρα του στο Βερολίνο και περιέχει το Living Archive (Ζωντανό Αρχείο), ένα πρωτοποριακό, διαδραστικό αποθετήριο για την κινούμενη εικόνα, με έργα από όλο τον κόσμο. Το Αρχείο δραστηριοποιείται προσκαλώντας καλλιτέχνες, επιμελητές και ερευνητές να εξερευνήσουν τη συλλογή του σε μια πληθώρα δημιουργικών εκφράσεων.

Cimatheque
Η Cimatheque – Alternative Film Centre πιστεύει στην ποικιλομορφία του κινηματογράφου ως καλλιτεχνικής φόρμας. Διατηρώντας εγκαταστάσεις στο κέντρο του Καΐρου, φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο το γενικό κοινό, καλλιτέχνες, κριτικοί κινηματογράφου και άλλοι επαγγελματίες του κινηματογράφου μπορούν να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, και να συμμετέχουν ενεργά σε μια ανοιχτή συζήτηση για τον κόσμο του φιλμ. Οι υπηρεσίες και τα προγράμματα της Cimatheque περιλαμβάνουν κινηματογραφικές προβολές, εξειδικευμένα εργαστήρια, μια βιβλιοθήκη, ένα αρχείο για την κινούμενη εικόνα και ένα εργαστήριο αναλογικού φιλμ 8 και 16 χιλιοστών.

Syros International Film Festival
Με έτος ίδρυσης το 2013, το SIFF ενσωματώνει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών προβολών, περφόρμανς, εργαστηρίων και παράλληλων δραστηριοτήτων σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του κυκλαδικού νησιού. Αυτή η τοπο-ειδική (site-specific) εμπειρία θέασης, συζήτησης και δημιουργίας πρωτοποριακών έργων κινούμενης εικόνας υπογραμμίζει τη μοναδική φυσική ομορφιά της Σύρου, αλλά και την αρχιτεκτονική κληρονομιά του, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον διάλογο ανάμεσα στο τοπικό και στο διεθνές.

Syros Sound Meetings
Οι Syros Sound Meetings/Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου, που ξεκίνησαν το 2012, είναι μια πρωτοβουλία εντατικών καλλιτεχνικών τοπο-ειδικών (site-specific) εργαστηρίων και διερευνητικών ομαδικών συναντήσεων, στο Ινστιτούτο Σύρου στις Κυκλάδες. Οι Sound Meetings συγκροτούν εργαστήρια και προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών γύρω από τρεις ευρείες θεματικές και τις μεταξύ τους διασταυρώσεις: τον αυτοσχεδιασμό, τη σύνθεση, τον ηχητικό σχεδιασμό και τις ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings).


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist