Παρουσίαση Προγράματος – ANIMASYROS 2023

21/09/2023

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του ANIMASYROS 2023 στο Νομισματικό Μουσείο: βραβευμένες ταινίες, διεθνείς καλεσμένοι απ’ όλο τον κόσμο, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, η Αγορά πιο πλούσια από ποτέ και με δύο νέες δράσεις και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων έρχονται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων!

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του ANIMASYROS 2023 φιλοξενήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο – Ιλίου Μέλαθρον, τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, καλλιτεχνών, επαγγελματιών του ανιμέισον, υποστηρικτών και φίλων του Φεστιβάλ.

Ο Πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, η οποία είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, καλωσόρισε το κοινό στην Αίθουσα των Εσπερίδων του εμβληματικού κτιρίου, έργου του Ερνέστου Τσίλλερ, και – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στην εξωστρεφή πολιτική του Μουσείου που το καθιστά έναν χώρο ζωντανό, φωτεινό και ανοιχτό σε κάθε μορφή δημιουργικότητας. Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και απηύθυναν χαιρετισμό η Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη, Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και ο Μάρκος Χολέβας, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Η ΔΕΗ, χρυσός χορηγός της φετινής διοργάνωσης του ANIMASYROS, εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας, Σοφία Δήμτσα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να στηρίζουμε και το φετινό ANIMASYROS. Η ενέργεια και η κινούμενη εικόνα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, όσο η βιώσιμη ανάπτυξη και ο πολιτισμός. Έχουμε δεσμευτεί για συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που δημιουργούμε και ο πολιτισμός είναι η έκφραση της κοινωνίας.”

Βασικό υποστηρικτή του Φεστιβάλ και υποστηρικτή του Pitching Forum της Αγοράς αποτελεί και φέτος η αεροπορική εταιρεία SKY express. Η Γενική Διευθύντρια Βάσω Χριστίδη τόνισε ότι: “Με μεγάλη χαρά συμπορευόμαστε για ακόμα μία χρονιά με το ANIMASYROS και φέρνουμε την Ελλάδα και το νησί της Σύρου στο προσκήνιο. Στη SKY express έχουμε ακόμα ένα λόγο να είμαστε χαρούμενοι για αυτή τη συνεργασία, καθώς φέτος για πρώτη φορά υποστηρίζουμε μία πολύ δυναμική ενότητα του Φεστιβάλ, το Agora Pitching Forum δίνοντας φτερά στους νέους δημιουργούς για να έχουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και να συνεχίσουν να πετάνε μακριά με τις ιδέες και τα όνειρά τους.”

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι πρέσβεις της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Ισραήλ και της Βραζιλίας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους ανιμέισον που δημιούργησαν μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ANIMASYROS. O Βασίλης Κ. Καραμητσάνης κάλεσε στο βήμα τη Σοφία Θεοδωρή, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ, μαζί με δύο μέλη της κοινότητας, τον Θανάση και τον Παναγιώτη, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία και μίλησαν για το όλο εγχείρημα.

Τέλος, η Διευθύντρια του ANIMASYROS Μαρία Ανεστοπούλου και ο Συντονιστής Προγράμματος Στέφανος Άλαν Κόλλιας παρουσίασαν το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ. Μεταξύ άλλων ανέφεραν “Για 6 ημέρες ο κόσμος του ανιμέισον ζωντανεύει στη Σύρο με σχεδόν 300 ταινίες από 53 διαφορετικές χώρες, διεθνείς καλεσμένους, εκπαιδευτικά εργαστήρια, σχολικές προβολές και την Αγορά. Φέτος, σχεδιάσαμε το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ποτέ!”.

 

ANIMASYROS 2023 – Το πρόγραμμα αποκαλύπτεται!

Η μεγάλη γιορτή του ανιμέισον στήνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 16η συνεχή χρονιά και το ANIMASYROS πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, χρυσό χορηγό τη ΔΕΗ, την κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Τη διοργάνωση υποστηρίζουν το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) ως στρατηγικός υποστηρικτής, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ακαδημαϊκός συνεργάτης καθώς και το Enterprise Greece ως υποστηρικτής της Αγοράς και της δράσης Animation Speed Dating. Το Pitching Forum της Aγοράς υποστηρίζεται, φέτος, για πρώτη χρονιά, από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την εταιρεία SKY express, επίσημο
αερομεταφορέα του Φεστιβάλ.

Με ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει περισσότερες από 270 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 53 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές, Φοιτητικό, K.ID.S, AnimaPride, Εθνικό Διαγωνιστικό, TV & Commissioned Films, Ταινιών Μεγάλου Μήκους & #thisisEU – Ευρωπαϊκές Αξίες), ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων με την πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων Nayola του José Miguel Ribeiro, βραβευμένη σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο.

Την ίδια μέρα λίγο νωρίτερα, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους “Ενενήντα δεύτερα για τον Μάνο Λοΐζο”. Πρόκειται για την τέταρτη ταινία της σειράς “Ενενήντα Δεύτερα” σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Μελωδία 99,2 στο πλαίσιο της οποίας η ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού πλαισιωμένη από ένα εμβληματικό τραγούδι τους, γίνεται ταινία ανιμέισον από ανερχόμενους σκηνοθέτες. Ένα animated biopic αφιερωμένο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη χαρτογραφεί με χρήση μικτών τεχνικών ανιμέισον τις σημαντικές στιγμές της ζωής και του έργου του μέσα από το αξέχαστο τραγούδι “Όλα σε θυμίζουν” και την τρυφερά επιβλητική απαγγελία της Χάρις Αλεξίου.

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί στην Αυλή του Θεάτρου με ένα θεματικό πάρτι που αντλεί έμπνευση από το αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στην Ιβηρική χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική (La Animación Iberoamericana – Animação Iberoamericana). Τη μουσική θα επιλέξει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Kosmos 93.6, Λεωνίδας Αντωνόπουλος.

Οι εκδηλώσεις του ANIMASYROS 2023 θα λάβουν χώρα σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Σύρου, όπως το Θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Μονή Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, η πλατεία Μιαούλη και η πλατεία Φοίνικα, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής 1 Οκτωβρίου στις 20.00 στο Θέατρο Απόλλων με την καθιερωμένη τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων.

To αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων του ANIMASYROS 2023 βρίσκεται αναρτημένο στο www.animasyros.gr


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist