Πέτρος Κλαμπάνης – “Tora Collective” | ΝΕΟ ΑΛΜΠΟΥΜ

28/02/2023

 

Ο διεθνούς φήμης μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης επιστρέφει δισκογραφικά με μια από τις πιο ευρηματικές μουσικές προτάσεις του μέχρι σήμερα, το έκτο album του με τίτλο “Tora Collective”, όπου η παραδοσιακή ελληνική μουσική βρίσκεται στο επίκεντρο μέσα από μια νέα, τολμηρή οπτική γωνία.

Βλέποντας στο παρελθόν και στο μέλλον καθώς πειραματίζεται με παραδοσιακά ακούσματα, ο Κλαμπάνης εισάγει τρία νέα πρωτότυπα κομμάτια, τα “Disoriented”, “Tora” και “South by Southeast”, και μαζί με το υβριδικό σύνολό του ερμηνεύουν δημοφιλή ελληνικά τραγούδια, όπως τα «Ξεχωρίσματα», «Συμπεθέρα», «Χαρικλάκι» και «Μενεξέδες και Ζουμπούλια». Τραγούδια που, όπως λέει ο Κλαμπάνης, «δεν είναι απλώς μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς ή κομμάτι του παρελθόντος, αλλά μέρος του μέλλοντος: ζουν στο παρόν, αναπνέουν στο “εδώ και τώρα”, ενώ εξελίσσονται συνεχώς, σε μια δυναμική κατάσταση και σε διάλογο με τη σύγχρονη μουσική».

Για τον Κλαμπάνη, που μεγάλωσε στη Ζάκυνθο, έναν τόπο που περιβάλλεται από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων, η δημιουργία μουσικής σήμαινε πάντα περιπλάνηση σε πολιτιστικά σταυροδρόμια. Έτσι, με όχημα την παραδοσιακή ελληνική μουσική για την ανακάλυψη μιας κοινής μουσικής γλώσσας, το “Tora Collective” στοχεύει να ανοίξει διάλογο, να πυροδοτήσει δημιουργικότητα, να καλλιεργήσει σεβασμό για το παρελθόν, να ανοίξει έναν δρόμο προς τα εμπρός, αλλά και να εφεύρει μια νέα μουσική αφήγηση, ικανή να προσεγγίσει και να αγγίξει το κοινό από όλο τον κόσμο.

«Για μένα είναι προσωπική υπόθεση», εξηγεί ο ίδιος: «Θέλω να αναλογιστώ τι έχει να προσφέρει η ελληνική μουσική και ο πολιτισμός στον κόσμο μας. Πώς μπορεί η μουσική από το Αιγαίο μέχρι την Ήπειρο κι από τα Επτάνησα μέχρι τη Μακεδονία να συναντήσει και να μιλήσει στις καρδιές και στο μυαλό μουσικών και κοινού από διαφορετικά μέρη του κόσμου, διαφορετικές παραδόσεις και υπόβαθρο».

Σε συνέχεια των αναγνωρισμένων πρόσφατων κυκλοφοριών του “Rooftop Stories” και “Irrationalities”, το project “Tora Collective”, που έκανε πρεμιέρα το 2021 στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2021, είναι ένα πείραμα που γεφυρώνει κόσμους: την Ανατολή και τη Δύση, το παραδοσιακό και το μοντέρνο, το νοσταλγικότητα και τη ματιά που κοιτάζει προς το μέλλον, αξιοποιώντας τη δύναμη της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού.

Στους συντελεστές του album, υπάρχει μαγεία στην καθαρή και αιθέρια φωνή της Αρετής Κετιμέ σε όλο το “Tora Collective”, όπως και στην υπέρτατη φρασεολογία του Γιώργου Κωτσίνη στο κλαρίνο. Ο Ziv Ravitz, στα τύμπανα και στα ηλεκτρονικά, παίζει παράλληλα κεντρικό ρόλο ως συμπαραγωγός, ενώ το στοιχείο των εγχόρδων στο “Tora Collective” είναι επίσης κεντρικό: εκτός από το μπάσο του Κλαμπάνη, έχουμε τον Θωμά Κωνσταντίνου στο ούτι και το λαούτο, με τον Kristjan Randalu (πιανίστας στο trio του Κλαμπάνη) να λειτουργεί ως άγκυρα και να τονίζει την αρμονική εφευρετικότητα των διασκευών του συνθέτη. Εμφανίζονται επιπλέον οι special guests Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στο κλαρίνο για το “Disoriented”, Laura Robles στα κρουστά για το “South by Southeast” και οι τρομπετίστες Sebastian Studnitzky και Ανδρέας Πολυζωγόπουλος στα «Μήλο μου και Μανταρίνι» και «Χαρικλάκι» αντίστοιχα.

Το album κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Enja/Yellowbird Records σε συνεργασία με την ΠΚ music και την AN Music.

 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist