Πρόγραμμα Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής 2024”

29/02/2024

Καλώς ορίσατε στο Συριανό Καρναβάλι 2024! 

Είναι έτσι κι αλλιώς γνωστό ότι η Σύρος αποτελεί ένα διαρκές πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη όλων των εκφάνσεων του Πολιτισμού. Διαθέτει πλούσια πολιτιστική ιστορία, την οποία αξιοποιεί χρόνο με τον χρόνο. Συνάμα, επιτρέπει, μάλλον προτρέπει, τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, το καινούργιο και το καινοτόμο. Όλα αυτά, σε μια αέναη προσπάθεια που εντείνεται βαθμηδόν και βασίζεται στη συνέργεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα προς όφελος της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Συριανό Καρναβάλι είναι μια πολιτιστική στιγμή που εδώ και 40 χρόνια αποτελεί θεσμό για το νησί. Η Σύρος τιμά την Αποκριά με τρεις τρόπους: παραδοσιακά, μοντέρνα και πρωτότυπα:

  • Παραδοσιακά, ως φόρο τιμής στα ντόπια έθιμα που διασώζονται και στον πληθωρικό σατιρικό ποιητή Γεώργιο Σουρή, που γεννήθηκε εδώ. 
  • Μοντέρνα, έχοντας επιρροές από πιο σύγχρονες μορφές εορτασμού, με τις καρναβαλικές ομάδες και τις δύο παρελάσεις, το παιδικό καρναβάλι, παραστάσεις και συναυλίες, ευφάνταστους διαγωνισμούς και δράσεις. 
  • Πρωτότυπα, με το μοναδικό Κυνήγι του Κρυμμένου Λουκουμιού, στα προεόρτια των εκδηλώσεων, έναν θεσμό που καθιερώθηκε για διασκεδάσουμε ανακαλύπτοντας πτυχές του ιδιαίτερου συριανού πολιτισμού.

Κυρίως, η Αποκριά είναι εκείνη η στιγμή μέσα στον χρόνο όπου οι Συριανοί σμίγουν όλοι μαζί για να τα πουν, να ξεφαντώσουν, να συμπράξουν. Λίγο πριν ήταν χειμώνας και λίγο μετά θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος…

Η ομάδα διοργάνωσης, με επικεφαλής το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αποτελείται από αιρετούς, διοικητικούς υπαλλήλους, εξωτερικούς συνεργάτες, και εθελοντές. Ευχαριστούμε από καρδιάς τους πολιτιστικούς και τους επιχειρηματικούς φορείς που συνέβαλαν με δράσεις τους αλλά και τους χορηγούς που συνέδραμαν καθοριστικά στην υλοποίηση των εκδηλώσεων.

Εμείς όλοι εργαζόμαστε για το Συριανό Καρναβάλι εδώ και μήνες ώστε οι αποκριάτικες εκδηλώσεις να αποπνέουν πνεύμα συνεργασίας, ομόνοιας, χαράς. Ευχόμαστε να το απολαύσετε.

Σημείωση:  οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, εκτός αν αναφέρεται τιμή εισιτηρίου.

Βρείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του Συριανού Καρναβαλιού “Γεώργιος Σουρής 2024”.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist