Σεμινάριο Filmanalysis: The Anatomy of a Movie

20/03/2017

postΑγαπάς τον κινηματογράφο; Σε συνεπαίρνει το μοντάζ και ο ρυθμός μιας ταινίας; Παρατηρείς τις εναλλαγές των καρέ; Αναγνωρίζεις το φιλμ ενός δημιουργού από το ξεχωριστό του στυλ;
Τότε αυτό το σεμινάριο είναι για σένα!

Στο Filmanalysis φιλοδοξούμε να διευρύνουμε τη ματιά σου και την αναλυτική σου σκέψη πάνω στην τέχνη του κινηματογράφου. Μαζί θα μάθουμε τη γλώσσα του σινεμά και τα κρυμμένα νοήματά της.

Ενδεικτικά, τι θα συζητήσουμε στο σεμινάριο αυτό;

Πώς μπαίνουν διάφορα είδη “στο μίξερ” και τι βγαίνει από την ανάμειξή τους; Το φιλμ νουάρ παντρεύεται το μελόδραμα σε μυθικές ταινίες του παλιού Χόλιγουντ.

Πώς ενηλικώνεται ο άνδρας στις ταινίες του Χίτσκοκ;

Ποιο το νήμα που συνδέει τον κύριο Ιλό του Ζακ Τατί με τον κύριο Μπιν;

Πώς αποτυπώνεται η νεανική αμφισβήτηση σε δυο εμπρηστικές ταινίες, “Tο Κουρδιστό Πορτοκάλι” και το “Trainspotting”;

mpourasΣε μια περιήγηση από τον Χίτσκοκ στη «Σιωπή των αμνών» και την «Καζαμπλάνκα», από το «Mad Max», τον κύριο Ιλό και τον Μίστερ Μπιν στον Αντονιόνι και το «Trainspotting», θα παρακολουθήσουμε πώς συνδιαλέγονται μεταξύ τους ταινίες διαφορετικών εποχών. Θα συγκρίνουμε ταινίες διαφορετικού είδους ή ύφους αλλά και όμοιους ή ανόμοιους ήρωες.

Στο Filmanalysis περιλαμβάνεται οπτικοακουστικό υλικό.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται εγκαίρως πριν από κάθε συνάντηση για τη θεματική της ενότητα και τις ταινίες που θα συζητηθούν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πιο ενεργούς συμμετοχής.

Το σεμινάριο εισηγείται ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Μπούρας.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist