Σεμινάριο Documentary Photography

07/03/2023

Σεμινάριο Visual Storytelling
Η φωτογραφία ως ντοκουμέντο και ως μέσο αφήγησης

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Τρόπος διεξαγωγής: Διά ζώσης με φυσική παρουσία
ή διαδικτυακά μέσω live streaming
Περίοδος μαθημάτων: Μάρτιος – Μάιος 2023
Διάρκεια προγράμματος ανά κύκλο: 12 συναντήσεις των 3 ωρών

Το εργαστήριο Visual Storytelling διαρθώνεται σε δύο (2) αυτοτελείς κύκλους (ακαδημαϊκά εξάμηνα) και επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ως μέσο αφήγησης και ως εργαλείο οπτικοποίησης της πραγματικότητας. Η παρακολούθηση των μαθημάτων δια ζώσης με φυσική παρουσία στην αίθουσα, με παράλληλο live streaming μέσω διαδικτύου, σε περίπτωση που ο τόπος διαμονής ή οι υποχρεώσεις των συμμετεχόντων δεν επιτρέπουν τη διά ζώσης παρακολούθηση με φυσική παρουσία στην αίθουσα.

Visual Storytelling I – Πρώτος Κύκλος
Documentary Practice: Δομή – Μεθοδολογία – Προσεγγίσεις
Περίοδος μαθημάτων: 14 Μαρτίου – 6 Ιουνίου 2023
Ημέρα διεξαγωγής: Τρίτη 18.30-21.30 

Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου έχει ως στόχο την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας, τις αφηγηματικές τεχνικές, και τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, τη σύλληψη, την έρευνα, τα βασικά εργαλεία και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία μιας φωτογραφικής αφήγησης ενός θέματος ή ιστορίας, επισημαίνοντας και αναλύοντας τα δομικά στοιχεία των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό σημαντικών φωτογράφων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών προσέγγισης της φωτογραφίας ντοκουμέντου. Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών.

Visual Storytelling II – Δεύτερος Κύκλος
Layered Narratives & Symbols
Περίοδος μαθημάτων: 20 Μαρτίου – 12 Ιουνίου 2023
Ημέρα διεξαγωγής: Δευτέρα 18.30-21.30 

Ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου απευθύνεται σε φωτογράφους που βρίσκονται ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού ή ανάπτυξης ενός πρότζεκτ και αποσκοπεί στη διεύρυνση των ορίων της φωτογραφικής τους πρακτικής. Τα πολλαπλά επίπεδα αφήγησης, η οργάνωση και μορφοποίηση του περιεχομένου, η νοηματική αναπλαισίωση, η ενσωμάτωση οπτικών συμβόλων καθώς και ο πειραματισμός με άλλα οπτικοακουστικά μέσα (cross-media project) θα αποτελέσουν ένα δυναμικό πεδίο αναζητήσεων για την εξέλιξη – ωρίμανση των εργασιών των συμμετεχόντων. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε άτομα με προηγούμενη εξοικείωση ή σε όσους έχουν παρακολουθήσει τον πρώτο κύκλο. Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται είτε δια ζώσης με φυσική παρουσία, είτε μέσω ταυτόχρονης διαδικτυακής αναμετάδοσης του μαθήματος για όσους/ες δεν μπορούν βρίσκονται στο χώρο διεξαγωγής με φυσική παρουσία.

Βασικές πληροφορίες

Διάρκεια προγράμματος
Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 12 συναντήσεις, διάρκειας 3 διδακτικών ωρών.

Προαπαιτούμενα
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων χορηγείται στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Επιπλέον παροχές
1. Με κάθε εγγραφή προσφέρεται δωρεάν ετήσια συνδρομή μέλους στο Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
2. Ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του ΕΚΦ, η οποία αριθμεί 5.000 τίτλους βιβλίων.
3. Δωρεάν είσοδος στις εκθέσεις του Athens Photo Festival, στο Μουσείο Μπενάκη.

Δηλώσεις Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο, συμπληρώνοντας την online αίτηση/εκδήλωση ενδιαφέροντος που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist