SIFF2020 | 3-6 Σεπτεμβρίου

07/08/2020

8o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
3–6 Σεπτεμβρίου 2020, Σύρος
#siff2020 #offseason

Υπέροχα σημεία της Σύρου αποκτούν κινηματογραφικό αέρα για 8η συνεχή χρονιά
με ένα επετειακό ντράιβ-ιν για δύο ημέρες back to back,
πρωτότυπες περφόρμανς στο ιστορικό ναυπηγείο του Ταρσανά,
αλλά και μία λαμπερή έναρξη στο θερινό Παλλάς στην Ερμούπολη

Από τις 3 έως τις 6 Σεπτεμβρίου και λίγο μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την όγδοη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με μία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα. Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους και θα αξιοποιούν, όπως κάθε χρόνο, με απρόσμενο τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία της Σύρου.

Βραδιά έναρξης στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς | Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020
Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει και φέτος τη διοργάνωσή του στο κέντρο του νησιού, τον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το εμβληματικό δημαρχείο της Ερμούπολης. Η επίσημη έναρξη του SIFF θα σηματοδοτηθεί από τον χαιρετισμό της ομάδας του Φεστιβάλ, την αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος και φυσικά με επιλεγμένες ταινίες. Τη συγκεκριμένη βραδιά η βαρύτητα θα πέσει στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Οπτικοακουστικές περφόρμανς στο Ναυπηγείο Ταρσανάς | Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020
Η φετινή -πιο μικρή- «περιοδεία» του SIFF συνεχίζεται παραθαλάσσια, στα ναυπηγεία της Ερμούπολης. Ένα μέρος, στην άκρη του λιμανιού, που οι βόλτες των επισκεπτών συχνά το παραβλέπουν, και το οποίο κρύβει μία ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Είναι ο τόπος που παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα η παραδοσιακή τεχνική της ξυλοναυπηγικής.

Το βράδυ της Παρασκευής, το SIFF προσκαλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που δουλεύουν με φιλμ οκτώ χιλιοστών, το κατεξοχήν κινηματογραφικό μέσο καταγραφής της εμπειρίας των διακοπών, το φιλμ που χρησιμοποιήθηκε στις πρώτες «home movies». Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου θα παρουσιάσει μία περφόρμανς με την κινηματογραφική μηχανή ως αναπόσπαστο μέρος της δράσης, θέτοντας σε κίνηση μια σειρά από εικόνες που μοιάζουν με ανάγλυφους πίνακες. Στη συνέχεια, η Νατάσα Γιανναράκη θα μοιραστεί τα προσωπικά της «travelogues» από τα ταξίδια της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη δική της, πρωτότυπη μουσική επένδυση, χτίζοντας μια μοναδική ατμόσφαιρα περιπλάνησης και ελευθερίας. Ακόμη, η Ελληνοαμερικανίδα μουσικός Χριστίνα Βάντζου θα αναλάβει τη δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης που θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας Hotel Monterey (1973), ένα βωβό ντοκιμαντέρ της πρωτοπόρου Βελγίδας σκηνοθέτιδας Chantal Akerman.

Δύο βραδιές Ντράιβ-ιν στη Ντελαγκράτσια | Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020
Για τις επόμενες δύο ημέρες του Φεστιβάλ, η ομάδα του SIFF αποφάσισε για αυτήν την χρονιά να τιμήσει μία αγαπημένη πρακτική της, διοργανώνοντας όχι μία, αλλά δύο κινηματογραφικές βραδιές ντράιβ-ιν, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο και τα έξι χρόνια από τη διοργάνωση του πρώτου SIFF ντράιβ-ιν. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Τέλος, καλεσμένος του Φεστιβάλ θα είναι ο σκηνοθέτης Fern Silva, που θα επισκεφτεί για πρώτη φορά το φεστιβάλ για να παρουσιάσει μερικές από τις μικρού μήκους ταινίες τους. Ταινίες γυρισμένες με φιλμ 16 χιλ., που έχουν ταξιδέψει σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.

Συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Στο πλαίσιο μιας διαχρονικής και διευρυμένης συνεργασίας με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το SIFF συνεπιμελείται μαζί της έναν κύκλο προβολών με σπάνιες ταινίες από τα αρχεία της, οι οποίες θα αναφέρονται στον τουρισμό και θα συνδέονται νοηματικά με την θεματική του φετινού Φεστιβάλ «Off Season / Εκτός εποχής».

Παράλληλες Δράσεις | Εργαστήριο «Εναλλακτικά Μονοπάτια»
Τα εργαστήρια «Εναλλακτικά Μονοπάτια» προτείνουν πεζοπορίες με οδηγούς καλλιτέχνες και σκηνοθέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές της Σύρου. Σκοπός των εργαστηρίων είναι οι συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το παρελθόν και το παρόν του νησιού με πιο σύνθετο, βιωματικό τρόπο, οργανώνοντας περιπάτους σε τοποθεσίες και προορισμούς που συνήθως δεν σχετίζονται με αυτούς της κυρίαρχης τάσης του τουρισμού, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις εμπειρίες τους σε ψηφιακά μέσα. Φέτος, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εικαστική καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου. Πιο συγκεκριμένα, η καλλιτέχνης θα διοργανώσει ένα ημερήσιο περιπατητικό εργαστήριο και μαζί με τους συμμετέχοντες θα προβεί στην τεκμηρίωση ιστοριών και στη συγκρότηση ενός μικρού αρχείου ψηφιακών αποτυπώσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση του επόμενου εικαστικού της βίντεο έργου που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του SIFF τον Ιούλιο του 2021. Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν. Στα μέσα Αυγούστου θα ανακοινωθεί το ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβεί τα δέκα (10) άτομα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του 8ου Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Για την αποφυγή συνωστισμού και με κατανόηση στις ιδιάζουσες συνθήκες που επιφέρει η υγειονομική κρίση του COVID-19, το SIFF θέτει μηδενικό εισιτήριο για όλες τις προβολές και εκδηλώσεις του για το 2020.

Το SIFF υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.).

Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του syrosfilmfestival.org, καθώς και τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Φεστιβάλ:

Facebook | Instagram


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist