Ο Νίκος Δήμου στην εκπομπή “Συναντήσεις”

06/06/2020

Ακούστε αυτή την Κυριακή 07 Ιουνίου στις 19:00, το β’ μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Συναντήσεις» και στην Ελένη Γουρνέλου, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου.

Μπορείτε να ακούσετε εδώ το α’ μέρος της συνέντευξης.
Μπορείτε να ακούσετε εδώ το β’ μέρος της συνέντευξης.

Ο Νίκος Δήμου γεννήθηκε το 1935. Τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ παράλληλα, σπούδαζε γαλλική φιλολογία την Αθήνα. Στη συνέχεια έκανε σπουδές φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Μόναχο από το 1954-1960.  Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Ακολούθησαν άλλα 64 με πολλές ανατυπώσεις. Από τα πλέον γνωστά είναι εκείνα στα οποία αναφέρεται στην ελληνική πραγματικότητα όπως «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας», «Οι νέοι Έλληνες», «Η Χαμένη Τάξη», «Απολογία ενός Ανθέλληνα» κ.α.

Έχει γράψει επίσης ποίηση, δοκίμια, άρθρα σε εφημερίδες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και στο προσωπικό του blog. Από το 1979 δημοσιογραφεί αδιάλειπτα σε επώνυμες στήλες γνωστών περιοδικών όπως “Επίκαιρα”, “4Τροχοί”, “Τέταρτο”, “Φωτογράφος”, “Status”, “RAM”, “Car” και στις εφημερίδες “Το Βήμα”, “Καθημερινή”, “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και “Έθνος της Κυριακής”, “Lifo”.

Έχει μεταφράσει ποιήματα από τα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Λατινικά. Βιβλία του μεταφράστηκαν στα Ιταλικά, Ισπανικά, Βουλγαρικά, Τουρκικά). Το βιβλίο του «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας» (37 ανατυπώσεις στην Ελλάδα) μεταφράστηκε και εκδόθηκε σε οκτώ γλώσσες (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά, Τουρκικά και Πολωνικά) και κυκλοφορεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. To 2014 ένα νέο βιβλίο του εκδόθηκε απευθείας στα Γερμανικά με τίτλο “Οι Γερμανοί φταίνε για όλα”.

Το 1962, άρχισε να εργάζεται στη διαφήμιση. Η εταιρία που ίδρυσε το 1965 (Δέλτα-Δέλτα) ανέβηκε γρήγορα στις πρώτες θέσεις της ελληνικής αγοράς. Εκτός από τις επιτυχημένες εμπορικές διαφημίσεις, η εταιρία διακρίθηκε για τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες της (π. χ. το σήμα “Δεν ξεχνώ” για την Κύπρο). Το 1983 αποσύρθηκε από την επιχειρηματική δραστηριότητα για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που δημιούργησε τηλεοπτικές εκπομπές και τις συντόνισε ή έκανε διαλόγους ο ίδιος με γνωστούς συγγραφείς, επιστήμονες και πολιτικούς της εποχής. Στο ραδιόφωνο ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του “9.84 FM”. Αργότερα είχε εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Στο ενεργητικό του έχει δύο δημοσιογραφικά βραβεία (Ιπεκτσί και Μπότση) αλλά και έντεκα παραιτήσεις από θέσεις.

Το 1950 άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία. Έχει δημοσιεύσει δύο φωτογραφικά άλμπουμ, έχει κάνει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας και έχει κρατήσει φωτογραφικές στήλες σε περιοδικά. Από παλιά ενδιαφερόταν για την τεχνολογία με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτοκίνητα και υπολογιστές. Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που απέκτησε δικό του blog στο Internet.

Το 1997 το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμούπολης, πατρίδας της μητέρας του, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Το 2000 τιμήθηκε για την πνευματική προσφορά του με το βραβείο “Δημήτρης Μητρόπουλος”. Το 2008 ανακηρύχθηκε «Δημοσιογράφος της Χρονιάς». Το 2015 το Μουσείο Μπενάκη τον τίμησε με μία μεγάλη έκθεση. Τίτλος: “Ο μοναχικός πολυπράγμων”.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist