¡syroskidz! – το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων

18/07/2022

Το ¡syroskidz!, ένα φεστιβάλ ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά, πραγματοποιείται για 5η χρονιά, στη Βάρη της Σύρου, με δράσεις που αφορούν στη θάλασσα και τα νησιά, από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουλίου.

Το Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και επιμελείται η Χρηστιάννα Πάπιτση υλοποιείται με παραγωγή της Εν.Το.Πο.Συρο με την συνεργασία συνδιοργανωτών, πολύτιμων χορηγών, τοπικών επιχειρήσεων της κοινότητας, εκπαιδευτικών οργανισμών, καλλιτεχνών και εμψυχωτών. Επίσης, τελεί κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Στο φετινό ¡syroskidz!, οι δράσεις είναι δωρεάν. Επίσης, τα παιδιά προσέρχονται στις δράσεις με την ευθύνη των γονιών που τα συνοδεύουν.

Στο πρόγραμμα του φετινού ¡syroskidz!:

28/7-28/8: 8η Υπαίθρια Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής
Για άλλη μια χρονιά, η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδα που διοργανώνει την Aegean Kids Biennale. Το θέμα είναι «Σαν Αλκυόνη στα Χρώματα του Αιγαίου» και στόχος είναι η ανάδειξη του Αιγαίου ως πηγή έμπνευσης. Μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, τα έργα έχουν προσανατολισμό στην ομόνοια και την ελπίδα εν όψει των κοινωνικών εξελίξεων, κάτω από το σύνθημα «Ας ανέβουμε στο κύμα της ελπίδας». Συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς, με μεγάλα συλλογικά έργα: Εν χορδαίς και Οργάνοις, Αερόστατο, Κιμωλία, Camp Δελασάλ, Πολυχώρος Πολιτισμού, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου, Νηπιαγωγείο Μάννα, 3ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης, Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, Νηπιαγωγείο Φοίνικα.

28/7, 8μ.μ., Θεατράκι Συλλόγου Χρουσσών: «Αγκαλιάσετε τη Γη… Σώστε τον πλανήτη»
Η διαδραστική θεατρική παράσταση από την ομάδα Weland, με τραγούδι, χορό, δράση, χιούμορ και βασικό συστατικό την ενεργή συμμετοχή των παιδιών. Κύριο θέμα της η ευαισθητοποίηση για το φυσικό περιβάλλον. Η κακιά Ρύπη θέλει να αυξήσει κι άλλο τη θερμοκρασία της Γης και να τριπλασιάσει τα καυσαέρια. Στόχος της είναι να καταστρέψει τα πάντα… λιώνοντας τους πάγους! Μόνο τα παιδιά μπορούν να οδηγήσουν την πλοκή της ιστορίας σε ένα αίσιο τέλος!

29/7, 6.30-8.30, παραλία Βάρης
(μπροστά από τα καταστήματα Bolas και Vox)
«Let’s Play Booms & Spoons» – Εργαστήρι μουσικοκινητικής & παιχνιδιού με Boomwhackers
Το εργαστήρι με τα μουσικά όργανα boomwhackers βασίζεται στην πρωτοποριακή διαδραστική και πολυβραβευμένη μέθοδο μουσικοκινητικής «Let’s Play Boomwhackers» της Έφης Μπαχτσεβάνα. Οι συμμετέχοντες κάνουν ρυθμικές και μουσικές δραστηριότητες όπου συνδυάζεται ο ρυθμός, η κίνηση και ο λόγος. Πειραματίζονται με ήχους, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς πάνω στους στίχους και παιχνίδια, με επιλεγμένες μουσικές ή γνωστά τραγούδια, χρησιμοποιώντας αυτά τα ιδιαίτερα και απολαυστικά μουσικά όργανα, τα boomwhackers!

«Δύτης είδε στον βυθό» – συλλογικό κολλάζ ζωγραφικής
Τα παιδιά που ήδη βρίσκονται στην παραλία καλούνται να ζωγραφίσουν σε μικρά χαρτιά θέματα από τον βυθό και τη ζωή του, τα οποία τοποθετούνται σε ειδικό καμβά συνθέτοντας ένα έργο κολλάζ. Σε έναν κόσμο που βιώνει τη μοναξιά της αποστασιοποίησης, στέλνουμε το μήνυμα ότι τα πολλά κομμάτια μπορούν να γίνουν ένα, αρκεί να επιμένουμε και να ελπίζουμε. Τη σύνθεση επιμελείται εικαστική ομάδα του Πολυχώρου Πολιτισμού και Δημιουργίας Σύρου, με την καθοδήγηση της Ελπίδας Γαδ.

30/7, 6.30-9.00, παραλία Βάρης
(μπροστά από τα καταστήματα Loco Verano και kiboo)
«Τα μυστικά του Ωκεανού» – Εργαστήρι με πειράματα, κατασκευές, παιχνίδια
Η Κωνσταντίνα Ριζοπούλου και η ομάδα της σχεδιάζει προγράμματα Εκπαίδευσης Ωκεανού για παιδιά 4-12 χρονών, με θέμα τους ωκεανούς, φυσικά! Πρόκειται για διαδραστικά εργαστήρια με χρήση οπτικοακουστικού υλικού, με πειράματα, κατασκευές και παιχνίδι! Τι ξέρουμε για το θαλασσινό νερό; Πώς σχηματίζεται η άμμος; Ποιες είναι οι ζώνες του βυθού; Πώς καμουφλάρονται οι πιγκουίνοι; Πώς διατηρούνται ζεστές οι φάλαινες; Οι καρχαρίες είναι όντως επικίνδυνοι;

«Latin Dance Workshop» – μίνι εργαστήρι λάτιν χορών
Στο μίνι εργαστήρι λάτιν χορού, η Ειρήνη Βουτσίνου και «El Beso Dance Group» θα μας βοηθήσουν να ταξιδέψουμε στους υπέροχους ρυθμούς της λάτιν μουσικής, μαθαίνοντας τα παιδιά να εκφράζονται χορεύοντας, μέσα από απλά συγχρονισμένα βήματα και δημιουργώντας μια χορογραφία.

«Ο Καραγκιόζης γραμματικός» – παράσταση Καραγκιόζη
Ο Παναγιώτης Καμπάνης είναι ίσως ο νεότερος καραγκιοζοπαίχτης στην Ελλάδα, σήμερα 11 χρονών. Ασχολείται από πολύ μικρός και τον έχουμε απολαύσει πολλές φορές στη Σύρο. Γράφει μόνος του τα κείμενα, επιμελείται τις φιγούρες του, από τις οποίες έχει μια πολύ μεγάλη συλλογή Στο ¡syroskidz! παρουσιάζεται το νέο του έργο. Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού κ’ Εξωραϊστικού Συλλόγου Λαζαρέτων.

Το ¡syroskidz! συνοδεύει με την παρουσία του το Όραμα Ελπίδας, με ενημερωτικό κιόσκι. Η εθελοντική δράση “Η Σύρος Αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας” ξανά στο syroskidz για να μας ενημερώσουν και να μας εγγράψουν ως δότες μυελού των οστών, γιατί είναι απλό να σώσεις μία ζωή με λίγο σίελο και αν είσαι συμβατός με λίγο αίμα.

Μπορείτε να βρείτε το τελικό και αναλυτικό πρόγραμμα του ¡syroskidz! στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ και στη σελίδα του στο facebook | Επικοινωνία: [email protected]

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist