Η μουσικοθεατρική παράσταση “ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ μια ρεμπέτικη λειτουργία” στο Θέατρο Απόλλων

14/03/2024

Θεατρική-μουσική παράσταση

ΤΑ «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»!.. ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος Βαμβακάρης συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Γενίτσαρη
Κείμενα – μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος
Μπουζούκι-Τραγούδι: Γρηγόρης Βασίλας

Θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ”
Τετάρτη 27/03
ελεύθερη είσοδος για το κοινό

Δυο στην κυριολεξία Άγιοι της Ελληνικής μουσική παράδοσης ζωντανεύουν στο θεατρικό σανίδι.
Ξυπνάνε μουσικές μνήμες αλλά και ιστορικές μια που αυτοί οι δύο σηματοδοτούν σημαίνουσες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας την οποία και βίωσαν κυριολεκτικά στο πετσί τους αλλά και την τραγούδησαν.
Είναι ο  Μάρκος Βαμβακάρης και ο Μιχάλης Γενίτσαρης  σε μία συγκλονιστική ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου που υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Το κείμενο προέκυψε μετά από βαθύτατη ιστορική-μουσικολογική έρευνα, του έγκυρου καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα  που εγγυάται και τη μουσική επιμέλεια.

ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ο Ευαγγελιστής Μάρκος (Βαμβακάρης) συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Γενίτσαρη)
Μια θεατρική-μουσική παράσταση με τον Τάκη Χρυσικάκο

Η θεατρική-μουσική παράσταση με τίτλο ΤΑ «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»!.. ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του.
Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική για την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της.
Κύριο μέσο έκφρασης, επικοινωνίας και σύμβολο ταυτότητας αυτού του κόσμου αποτελούν το τραγούδι, η μουσική και ο χορός, μέσα από τα οποία γίνεται και η αντίστοιχη «μύηση» του θεατή στο ύφος και το ήθος του κλασικού Ρεμπέτικου.

Στο θεατρικό μονόλογο ξεδιπλώνονται ανάγλυφα η ξεχωριστή θέση και ο ρόλος των μουσικών ανάμεσα στους μάγκες, η τελετουργία του καφενείου και του τεκέ, η βιωματική σχέση με το μπουζούκι, η σημειολογία του ζεϊμπέκικου, το κυνηγητό από την αστυνομία, η λογοκρισία και οι εκτοπισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά, ο ρόλος της δισκογραφίας, η διαφοροποίηση στην επιτέλεση του ρεμπέτικου μετά τον Πόλεμο με την αστικοποίηση
και το πέρασμα στους επώνυμους δεξιοτέχνες-σταρ του τραγουδιού.

Η όλη θεατρική προσέγγιση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον «τελετουργικό» χαρακτήρα της επιτέλεσης του Ρεμπέτικου, με τη δομή της παράστασης και τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου να υποβάλλουν την ατμόσφαιρα μιας «λαϊκής Λειτουργίας», όπου «ο Ευαγγελιστής Μάρκος (Βαμβακάρης) συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Γενίτσαρη)»!
Τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής ο Τάκης Χρυσικάκος, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Την ιστορική-μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η παράσταση παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (με απόφαση της Ουνέσκο το 2017).
Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου.
Συμμετέχει επίσης επί σκηνής ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γρηγόρης Βασίλας.

Η μουσικοθεατρική παράσταση “ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ μια ρεμπέτικη λειτουργία” με τον Τάκο Χρυσικάκο σε μια συγκλονιστική ερμηνεία – κατάθεση ψυχής επάνω στην προσωπικότητα των μεγάλων ρεμπετών, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, την ιστορία και την τελετουργία του ρεμπέτικου.
Το κείμενο της παράστασης  προέκυψε μετά από βαθύτατη ιστορική-μουσικολογική έρευνα, του έγκυρου καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα που εγγυάται και τη μουσική επιμέλεια.
Στο μπουζούκι και τη φωνή ζωντανά επί σκηνής ο βιρτουόζος Γρηγόρης Βασίλας. 
 Η παράσταση προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο Θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ” την Τετάρτη 27/03 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Είναι μια ευγενική προσφορά του Δήμου Ερμούπολης – Σύρου σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης για την Παγκόσμια ημέρα Θεάτρου και τη συμπλήρωση 160 χρόνων λειτουργίας του Θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ.

Πριν την παράσταση ο κύριος Λιάβας θα κάνει μια ομιλία – παρουσίαση επάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι, το Μάρκο Βαμβακάρη και τους ρεμπέτες που αναφέρονται στην παράσταση.

Την ίδια ημέρα της παράστασης Τετάρτη 27.03, το μεσημέρι, ο κύριος Χρυσικάκος θα παραδώσει δωρεάν σεμινάριο υποκριτικής σε νέες/ους ηθοποιούς που ζούνε στο νησί αλλά και σε όλους όσους αγαπάνε την τέχνη της υποκριτικής και δηλώσουν συμμετοχή με τη διαδικασία που θα κοινοποιηθεί από το Δήμο Ερμούπολης Σύρου.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist