Θάνος Μικρούτσικος – «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» | Νέος δίσκος

15/12/2020

Το δισκογραφικό γεγονός της χρονιάς

Το Ogdoo Music Group έχει τη μεγάλη τιμή αλλά και την ευθύνη της παρουσίασης του τελευταίου δίσκου που επιμελήθηκε ο μεγάλος μας συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος με τίτλο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία».

Πρόκειται για ένα διπλό cd που περιέχει την ηχογράφηση από τη συναυλία του δημιουργού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τα εμβληματικά έργα «Σταυρός Του Νότου» και «Γραμμές των οριζόντων» βασισμένα στη μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία.

Χορηγός επικοινωνίας της έκδοσης του έργου είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία 99,2

Τον Μάιο του 2019 ο Θάνος Μικρούτσικος έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής δύο συναυλίες προσπαθώντας να προσεγγίσει το πιο δημοφιλές έργο του μέσα από μια καινούρια ματιά. Ο κόσμος σιώπησε βλέποντας 3 πιανίστες άλλοτε να παίζουν σαν ένα πιάνο και άλλοτε να αυτοσχεδιάζουν. Ο ίδιος ο συνθέτης δούλεψε όσο καιρό του επέτρεπε η υγεία του και κατάφερε και ολοκλήρωσε το υλικό για την κυκλοφορία του cd.

Τα έργα ερμηνεύουν οι κορυφαίοι ερμηνευτές: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης και Ρίτα Αντωνοπούλου. Στο πιάνο οι εξαιρετικοί σολίστες Μάξιμος Δράκος, Θοδωρής Οικονόμου και ο ίδιος ο συνθέτης. Στα πνευστά ο σπουδαίος Θύμιος Παπαδόπουλος.

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» τραγουδούσε σε κάθε του συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος καλώντας τους νέους να ξεπεράσουν τις καταγεγραμμένες τους ικανότητες και να μη σταματήσουν να ονειρεύονται. «Γιατί αν αξίζει κάτι» έλεγε «είναι να προσπαθούμε πάντα να κατακτήσουμε το αδύνατο». Κι είναι ακόμα πιο σημαντικό πως αυτό το έκανε ο ίδιος πράξη με τη ζωή του και το έργο του. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν σταμάτησε ποτέ να χορεύει πάνω στο φτερό του καρχαρία ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του δίνοντας σε όλους ένα ηχηρό μήνυμα: Ζούμε, προσπαθούμε, ονειρευόμαστε ως την τελευταία στιγμή.

Ο Θάνος Μικρούτσικος προσπαθούσε να εξηγήσει την καββαδιομάνια, να καταλάβει πώς «οι σημερινοί πιτσιρικάδες είναι το ίδιο βαθιά παθιασμένοι με τους νέους της εποχής όταν πρωτοβγήκε». Αλλά και για τον ίδιο το ταξίδι στην ποίηση του Καββαδία δεν τέλειωσε ποτέ. Του άρεσε να πειραματίζεται: «Μουσικά είναι η μόνη δουλειά μου που μεταβάλλεται με τον χρόνο. Δεν εννοώ νέα ενορχήστρωση αλλά μετατροπή των βασικών παραγόντων που αφορούν μια μουσική σύνθεση. Χωρίς να χρειαστεί να βιάσω τα πράγματα αλλάζουν ενίοτε οι αρμονίες, μεταβάλλονται κάποιες μελωδίες, σε κάποια τραγούδια μετατρέπεται ο ρυθμός ενώ προστίθενται αβίαστα αυτοσχεδιασμοί. Όλα όμως αυτά προέρχονται από τον αρχικό πυρήνα της μουσικής. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κάθε φορά νέα γενιά να θεωρεί ότι τα τραγούδια αυτά αποτελούν κομμάτι του ηχητικού παρόντος και δεν λειτουργούν ως μνήμη».

Στην εποχή μας για άλλη μια φορά ο λόγος του δημιουργού μοιάζει προφητικός. Στις δύσκολες μέρες που περνάμε έχουμε ανάγκη το πάθος του Θάνου για να μπορούμε να ονειρευόμαστε ακόμα.

Ο κόσμος που δημιούργησε ο Θάνος Μικρούτσικος δεν θα μείνει ποτέ ακατοίκητος. Πάντα θα αντηχεί από τις φωνές των νέων που επαναστατούν ενάντια στην αδικία και ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο. Πάντα θα φιλοξενεί τα όνειρα που ταξιδεύουν πέρα από τον ορίζοντα της γκρίζας καθημερινότητάς και βουτούν άφοβα στην αρμύρα του αγνώστου.

Μπορείτε να αποκτήσετε το διπλό cd «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» εύκολα και γρήγορα στέλνοντας την παραγγελία σας ΕΔΩ.

Θα βρίσκεται στις προθήκες των δισκοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής με το άνοιγμα των καταστημάτων όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το cd από το Ogdoo Music Group και από τα e-shops των συνεργατών μας:
OGDOO: https://bit.ly/3a0cQKh
RELOAD: https://bit.ly/3qK3OHf
PUBLIC: https://bit.ly/3qK3OHf
IANOS: https://bit.ly/345gXRt
ΠΑΤΑΚΗ: https://bit.ly/376ZI41


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist