The inherited earth Fe26 residency

14/05/2023

Η δράση λήξης του προγράμματος φιλοξενίας the inherited earth θα υλοποιηθεί την Κυριακή 14/05/2023 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στις 15:30 και στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου 17:30 στον Πύργο της Τήνου. Το πρόγραμμα φιλοξενίας υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έρογυ Fe26 από τη ΝΩΜΩ Αμκε σε επιμέλεια Χρήστου Αρτέμη.

Ένα παραδοσιακό προβιομηχανικό λατομείο αυτό του Αγίου Ελευθερίου στον Πύργο σε ένα από τα πιο πετρώδη σημεία του νησιού της Τήνου διάλεξε η ΝΩΜΩ ΑμΚε για να διοργανώσει το πρόγραμμα φιλοξενίας the inherited earth με τη συμμετοχή 13 δημιουργών από όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα φιλοξεναίς, αποτελεσε ένα εγχείρημα εφήμερης  επανακατοικησης του λατομείου όπου οι συμμετέχοντες επέλεξαν να συνδυλάσουν μέσα από  εικαστικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά έργα/παραγωγές ένα εδαφικό τμήμα του με υλιικά/τεχνικές του τότε και του τώρα, λειτούργησαν με κύρια εστίαση τη δημιουργία επιτόπιου ερευνητικού και καλλιτεχνικού έργου σε σχέση με τον τόπο και την παράδοση του.

Συμμετέχοντες:  Emilia Sølvsten (Δανία), Μαρία Βαρελά (Ελλάδα), Lily Clark (Αμερική), Marie Hervé – Elsa Martinez (Γαλλία), Franek Wardyński (Πολωνία), Ζωή Τζήκα-Elias Casnovas (Ελλάδα-Ισπανία), Vincent-Palazzi Mathias (Γαλλία), Γεωργία Καρύδη (Ελλάδα), Maro Avrabou And Dimitri Xenakis (Ελλάδα), Miriam Isasi (Ισπανία)

Το the inherited earth ξεκίνησε στις 30 Απριλίου με την υποδοχή των συμμετεχόντων και οι επόμενες μέρες κατανεμήθηκαν σε μία σειρά δράσεων έναρξης που έφερε σε επαφή τους συμμετέχοντες με τον τόπο και την παράδοση του μαρμάρου και των άλλων τεχνών. Περιηγήσεις στα γύρω λατομεία, ξεναγήσεις στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και στη Προπαρασκευαστική Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, στο χωριό του Πύργου, ομιλίες από αξιόλογους επιστήμονες και ειδικούς κλπ.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες δημιούργησαν στο και γύρω από το λατομείο και την περιοχή τα έργα τους τα οποία και θα παρουσιάστουν στη δράση λήξης που προγραμματίζεται για την Κυριακή 14/05/2023. Στη δράση συμμετείχε το ΙΑ εργαστήριο ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών υπό την εποπτεία του Τζίμη Ευθυμίου.

Η δράση λήξης του the inherited earth ξεκινάει στο Μουσείο μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού ιδρύματος του Ομίλου Πειριαώς στις 15:30 με μία σύντομη παρουσίαση στο από την ομάδα του έργου και του φορέα,σε σχέση με τη μεθοδολογία του έργου fe2,6 τη φιλοσοφίας του the inherited earth και των προκλήσεων χρήσης ενός τέτοιου προβιομηχανικού χώρου στον τόπο του μαρμάρου. Στη συνέχεια θα γίνει παρουσίαση εν συντομία των έργων και των προοπτικών τους από τους συμμετέχοντες. Και εν τέλει το πρόγραμμα φιλοξενίας θα κλείσει με ένα περίπατο στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου όπου στις 17:30 θα παρουσιαστούν τα έργα από τους residents και τον επιμελητή σε μία καταληκτική δράση.

Μεγάλο ρόλο Στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος έπαιξε η στήριξη των ειδικών και ιστορητών του τόπου που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια όπως Αλέκος Φλωράκης, Γιώργος Βίδος, Κώστας Δανούσης, Ηλίας Τζαβελόπουλος, Γιάννης Μιχαήλ καθώς και η συνδρομή μεγάλων φορέων και οργανισμών όπως η Προπαρασκευαστική Επαγγελματική Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου Γιαννούλης Χαλεπάς.

Fe26
Σχεδιασμένο ως ένα συλλογικό ερευνητικό πρόγραμμα από την ομάδα της ΝΩΜΩ ΑμΚε, το έργο Fe26, υπογραμμίζει τη σχέση ανθρώπου και ύλης, συγκεντρώνοντας μια διεπιστημονική/διαθεματική ομάδα ανθρώπων για να ανταλλάξουν γνώσεις και πρακτικές γύρω από το μέταλλο ως ύλη, υλικό και αντικείμενο και ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο και την ταυτότητα του. Από αυτή την άποψη, η ομάδα της ΝΩΜΩ οραματίστηκε μαζί με τον επιμελητή Χρήστο Άρτεμη το “the inherited earth” Fe26 residency.

ΝΩΜΩ ΑμΚε
Η  ΝΩΜΩ ΑμΚε μέσα από τη δράση της στοχεύει στην δημιουργία στρατηγικής βιωσιμότητας, στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, καθώς και στη δικτύωση υπηρεσιών, δημόσιων  και ιδιωτικών φορέων μέσω της προώθησης διατομεακών δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν γενικά στην  αειφόρο ανάπτυξη και την ευημερία.

The inherited earth final talks/
Ώρα 15:30-17:00
Τόπος Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Παρουσιάσεις από / ομάδα the inherited earth /  Χρήστος Αρτέμης / Emilia Sølvsten, Μαρία Βαρελά, Lily Clark, Marie Hervé – Elsa Martinez, Franek Wardyński, Ζωή Τζήκα- Elias Casanovas, Vincent-Palazzi Mathias, Γεωργία Καρύδη, Miriam Isasi

The inherited earth final/
Ώρα 17:30-19:00
Τόπος Λατομείο Αγ. Ελευθερίου / παρουσιάσεις έργων /  Χρήστος Αρτέμης / Emilia Sølvsten, Μαρία Βαρελά, Lily Clark,
Marie Hervé – Elsa Martinez, Franek Wardyński, Ζωή Τζήκα-Elias Casanovas, Vincent- Palazzi Mathias, Γεωργία Καρύδη, Miriam Isasi


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist