Η Βαλεντίνη Στεφανίδη – Ποταμιάνου στην εκπομπή “Συναντήσεις”

09/10/2020

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 19.00, καλεσμένη της Ελένης Γουρνέλου στην εκπομπή “Συναντήσεις”, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυβέλη και δισέγγονη της σπουδαίας ηθοποιού Κυβέλης, Βαλεντίνη Στεφανίδη – Ποταμιάνου.

Street Art – Πάρις Ξυνταριανός – Τσιροπινάς

Η Κυβέλη γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1884 ή το 1887 και βρέθηκε υπό τη προστασία του Δημήτρη Λεονάρδου και των θετών γονιών της. Του παπουτσή Αναστάσιου Αδριανού και της συζύγου του Μαρίας που εργαζόταν στην οικία του Λινάρδου. Η μικρή Κυβέλη βρέθηκε έκθετη μ’ ένα μενταγιόν που έφερε το όνομά της. Στο σπίτι του ζεύγους Αδριανού η Κυβέλη θα γνωρίσει τον καθηγητή ορθοφωνίας και απαγγελίας Σιγάλα που θα την εισάγει στην απαγγελία και σύντομα θα πάρει το πρώτο βραβείο που στάθηκε αφορμή για να αλλάξουν τα σχέδια των γονιών της να την κάνουν μοδίστρα.

Την ίδια εποχή, άρχισε να λειτουργεί η Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και η Κυβέλη γράφτηκε σ΄ αυτήν παρότι δεν είχε συμπληρώσει τα 15 της χρόνια. Τρεις μήνες μετά, η σχολή εκείνη έκλεισε και προσέλαβε την Κυβέλη ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος στο θεατρικό όμιλο της Νέας σκηνής. Εκεί θα συναντήσει μεταξύ άλλων, τον Σωτήρη Σκίπη, τον Μήτσο Μυράτ, τον Άγγελο Σικελιανό και η αδελφή του Ελένη Πασαγιάννη. Η Κυβέλη εμφανίζεται για πρώτη φορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ιουλιέτας στου Σαίξπηρ. Η επιτυχία της την ακολούθησε και σε άλλες εμφανίσεις της σε σπουδαίους ρόλους όπως η «Άλκηστη» του Ευριπίδη η «Αγριόπαπια» του Ίψεν, η «Λοκαντιέρα» του Κάρλο Γκολντόνι.

Η Κυβέλη παντρεύτηκε τρεις φορές: πρώτα τον μεγάλο ηθοποιό Μήτσο Μυράτ, με τον οποίο απέκτησε τον Αλέξανδρο και τη μετέπειτα γνωστή πρωταγωνίστρια Μιράντα Μυράτ, στη συνέχεια τον θεατρικό επιχειρηματία Κώστα Θεοδωρίδη, με τον οποίο απέκτησε την επίσης, τη γνωστή πρωταγωνίστρια Αλίκη Νικολαΐδη – Θεοδωρίδη και τέλος τον Γεώργιο Παπανδρέου με τον οποίο απέκτησε έναν ακόμη γιο τον Γιώργο, αδελφό του Ανδρέα Παναδρέου από τον πρώτο του γάμο του Γεωργίου.

Η κόρη της, Μιράντα Μυράτ, υπήρξε κι αυτή πρωταγωνίστρια του νεοελληνικού θεάτρου. Εμφανίστηκε στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη κι αργότερα άρχισε να παίζει με το θίασο της μητέρας της μέχρι που προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών. Επίσης, υπήρξε σημαντική συνεργάτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας που, λόγω της μόρφωσής της, της ορθοφωνίας της και της φωνητικής της χροιάς θεωρείτο ως ειδική στην απαγγελία ποιημάτων και στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ιδιαίτερα σε λογοτεχνικές εορτές. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε περισσότερες από 40 ταινίες ενώ συμμετείχε και σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές.

Ακολουθεί η 3η γενιά ηθοποιών και η κόρη της Μιράντας από τον γάμο της με τον Σπύρο Θεοχάρη. Η κα Κυβέλη Θεοχάρη-Ζωγραφίδη, εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ. Η Κυβέλη (εγγονή) πρωτοεμφανιστεί με το θίασο της Κατερίνας Παξινού το 1954 στο έργο Ταξίδι αναψυχής και θα παίξει σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Στη θεατρικό παράσταση «Η Άγνωστος» το 1956 θα παίξει μαζί με τη γιαγιά της, Κυβέλη. Το καλοκαίρι του 2014, και σε ηλικία 90 ετών, επιστρέφει μετά από δεκαετίες, στον κινηματογράφο και πρωταγωνιστεί σε ταινία του Alessandro Spiliotopulos καθώς και στις Κόρες του Χάους, μία συμπαραγωγή του ‘Ινστιτούτου Κυβέλη’ και της Tetrafillon Films. Αυτή, η μικρού μήκους ταινία, παρουσιάζει με πρωτότυπο και ενίοτε με ανατρεπτικό τρόπο την ιστορία της μεγάλης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και της ιδιαίτερης σχέσης της οικογένειάς της με τα έργα του Πιραντέλο, με φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Η Κυβέλη (εγγονή) θα αποκτήσει μια κόρη από τον πρώτο της γάμο με τον ομογενή εκ Κωνσταντινουπόλεως Γιάννη Στεφανίδη. Την κα Βαλεντίνη Στεφανίδη -Ποταμιάνου που είναι και η καλεσμένη της εκπομπής και Πρόεδρος του «Ινστιτούτου Κυβέλη».

Το Ινστιτούτο έχει μεγάλη και σημαντική δραστηριότητα στη Σύρο. Συνεργάζεται συστηματικά με τοπικούς φορείς και θεσμούς του νησιού και συμπληρώνει ισάξια τη πολιτιστική ζωή της Ερμούπολης. Η προσφορά του στην τοπική κοινωνία αλλά και τις Κυκλάδες είναι σημαντική και συνεχής από το 1999.

Φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από τη συνάντηση της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου, έχει εκδοθεί το βιβλίο «Φλόγα και άνεμος – Κυβέλη & Γεώργιος Παπανδρέου» του συγγραφέα Στέφανο Δανδόλου. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που περιέχει τον μύθο αλλά και τη πραγματική ζωή δυο ανθρώπων που έζησαν αντίστοιχα σε μια σημαντική εποχή η οποία διαμόρφωσε τόσο το ελληνικό θέατρο αλλά και τη πολιτική της νεότερης ελληνικής ιστορίας.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist