Βερόνικα Δαβάκη – “Γυφτοπούλα στο χαμάμ”

21/11/2018

Οι φίλοι και οι συνεργάτες αναφώνησαν «Ρεμπέτικα με άρπα! Πώς σου ήρθε;»

 

Στο πρώτο άκουσμα της ιδέας τα φρύδια ανασηκώνονται . Έκπληξη, απορία και καχυποψία συντηρητισμού! Ωστόσο η ιδέα ήταν βάσιμη τόσο ιστορικά όσο και αισθητικά. Η άρπα είναι όργανο ανατολικό και πανάρχαιο: Οι αρχαίοι Μεσοποτάμιοι, οι Αιγύπτιοι όπως και οι Έλληνες την είχαν ως βασικό όργανο στη μουσική τους.

Στην αιθέρια μουσική απαλότητα της άρπας η ανατολή έβρισκε μιά ιδανική έφραση. Καθώς λοιπόν το ρεμπέτικο τραγούδι μας έρχεται απευθείας από το Βυζάντιο (και αυτό από την ελληνίζουσα Ρώμη και Ανατολή) μεσα στον ήχο της άρπας δημιουργεί ένα τοπίο μη αναμενόμενα οικείο και «φυσιολογικό».

Η άρπα επαν-εκφράζει το ρεμπέτικο ιδίωμα με απόλυτη φυσιολογικότητα!

Η Βερόνικα Δαβάκη με θητεία σε “συμβατικά” ρεμπέτικα σχήματα  και ο Θοδωρής Ματούλας, αρπίστας στην Συμφωνική ορχήστρα της  ΕΡΤ αλλά και  με παρελθόν στίς αρπιστικές διασκευές ελληνικών δημοτικών τραγουδιών συναντιούνται στό ρεμπέτικο φτιάχνοντας κάτι που ο ακροατής αποκλείεται να ξεχάσει ποτέ !

Η επιτυχία των πρώτων καλοκαιρινών συναυλιών ήταν τόσο μεγάλη όσο και η αρχική εκπληξη. Γρήγορα οι ακροατές τραγουδούσαν, χτυπούσαν ρυθμικά παλαμάκια και μερικοί χόρευαν στούς ήχους αυτού του αυταπόδεικτου όσο και αντισυμβατικού ντουέτου.


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist