Βερόνικα Δαβάκη – «Στα Μικρά Μας Μυστικά» | Νέα συνεργασία με τον Νίκο Ξυδάκη

19/09/2019

Ο Νίκος Ξυδάκης, ένας  από τους επιφανέστερους Έλληνες συνθέτες και μιά από τίς καλύτερες εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, ξεκινάει την συνεργασία του με την νέα τραγουδίστρια Βερόνικα Δαβάκη, «το κορίτσι με την χαμογελαστή φωνή» όπως χαρακτηρίστηκε από τους περισσοτέρους ακροατές.

Με ένα πολύ σημαντικό έργο στο πλουσιότατο ενεργητικό του, ο Νίκος Ξυδάκης είναι σπάνιος συνδυασμός εκλεπτυσμένου προσωπικού ύφους, λαϊκότητας και μαζικότητας στην αποδοχή. Το έργο του είναι σπάνιο δείγμα λόγιας και κοσμοπολίτικης αντίληψης μουσικής και του στίχου. Τεράστιες καλλιτεχνικές αλλά και εμπορικές επιτυχίες είναι στο ενεργητικό του σε όλο το φάσμα του (μη αγοραίου) ελληνικού τραγουδιού.

Αυτό το ξεχωριστό προσωπικό ύφος του Νίκου Ξυδάκη συνδυάζεται μοναδικά με τη γλυκιά και «ανθρώπινη» φωνή της Βερόνικας Δαβάκη, στο άκουσμα της οποίας διακρίνει κανείς να συνυπάρχουν μαγικά  Θάλλασσα, Γη κι Αέρας , τα τρία φυσικά στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης.

Η Βερόνικα Δαβάκη εμφανίστηκε στα μουσικά  πράγματα διαδικτυακά  με το «Σκανταλιάρικο», ένα τραγούδι του Αρμένιου συνθέτη Β. Μπαλιάν σε ελληνικούς στίχους του Γιώργου Μπλάνα.  Το τραγούδι αυτό αλλά και οι πρωτότυπες διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών τραγουδισμένων με τη συνοδεία  άρπας αποτέλεσαν την αφορμή αυτής της νέας συνεργασίας με τον συνθέτη. Μιά φωνή «κρυστάλλινη και χαμογελαστή», όπως την χαρακτήρισαν όσοι την άκουσαν. Αδιαμφισβήτητος οδηγός στην ερμηνεία της η υποκριτική της παράλληλη ιδιότητα, αφού σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης και συμμετέχει έκτοτε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός.

Τους στίχους στο πρώτο αυτό δείγμα της δισκογραφικής τους συνάντησης υπογράφει η ιδιαίτερα ευρηματική νέα στιχουργός Μαρίτα Αλημίση. Τα μικρά μυστικά της Μαρίτας Αλημίση, στην ίδια αίσθηση που αναδίδουν μουσική και φωνή,  μας μεταφέρουν μαγικά, σχεδόν αινιγματικά, σ’ έναν κρυφό και εσωτερικό κόσμο.

Η μουσική συνάντηση των τριών προδίδει μια άκρως ενδιαφέρουσα νέα μουσική πρόταση.

Στην δυνατή αυτή ακουστική αίσθηση έρχεται οπτικά να προστεθεί το παιχνιδιάρικο και τρυφερό βιντεοκλίπ του Θοδωρή Αθερίδη, ο οποίος, όχι μόνο υπογράφει την σκηνοθεσία, αλλά συμμετέχει και ο ίδιος μαζί με την Βερόνικα Δαβάκη στο βίντεο κλιπ.  Αγαπημένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης έχει επίσης γράψει και σκηνοθετήσει θεατρικά έργα και σενάρια που έγιναν πολύ μεγάλες επιτυχίες.

 Παραδοσιακά όργανα παιγμένα με  αφαιρετική και σύγχρονη ματιά από τους Κρυφτό Τρίο υπηρετούν με ακρίβεια το ύφος του αγαπημένου συνθέτη, που περιέχει αφομοιωμένα  μικρασιάτικα αλλά και δυτικά, στοιχεία.

Θα ακολουθήσουν έξι ακόμα τραγούδια που θα ολοκληρώσουν την συνεργασία αυτή των δύο καλλιτεχνών.

Δείτε το music video:


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist