Βιβλίο: Νίκη Τρουλλινού, Κώστας Γρηγοριάδης – Χριστουγεννιάτικο Τσάι της Αλληλεγγύης

05/12/2023

Το «Χριστουγεννιάτικο Τσάι της Αλληλεγγύης» είναι ένα μικρό δίγλωσσο (ελληνικά και αραβικά) διήγημα με θέμα το προσφυγικό που συνέγραψε η Νίκη Τρουλλινού και εικονογράφησε ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Ο Ροδής είναι ο αγροτικός γιατρός του νησιού που όλοι καλοπιάνουν ποικιλοτρόπως, από τον δήμαρχο μέχρι τον ψαρά. Μια καταιγίδα, την Παραμονή των Χριστουγέννων, φέρνει στο νησί μια βάρκα με πρόσφυγες και μαζί μια ετοιμόγεννη γυναίκα. Ο γιατρός, μαζί με τη γυναίκα του φαρμακοποιού και τη μητέρα της αναλαμβάνουν να την ξεγεννήσουν.

Ξέσπασε πάνω στα μικρά νησιά των συνόρων του Αρχιπελάγους η καταιγίδα του Δεκέμβρη. Ο αγροτικός γιατρός και η μικρή παρέα του μάζεψαν τους ξένους που ξέβρασε το κύμα ζωντανούς. Γυναίκες και παιδιά. «Γεννάει, μωρέ» φώναξε η κυρά Χάιδω και στο παλιό, άδειο από χρόνια σχολειό, την ξεγέννησαν την ξένη. Χωρίς Μάγους και λαμπρό άστρο στο ξεχασμένο νησί, ακούστηκε το κλάμα ενός μωρού. Ο αγροτικός γιατρός, Ροδής με τ’ όνομα, έφτιαξε τσάι. Γέμισε τα φλιτζάνια, γι’ αυτόν και τη λεχώνα, και πίσω από το τζάμι είδε τις πόρτες πάλι ν’ ανοίγουν. Γνωστά πρόσωπα και βλέμματα. Και χαμόγελα. Άντε και βλέπουμε…

Περισσότερα: https://www.mikrosiros.gr/xristougenniatko-tsai


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist