Η έμπνευση της ημέρας (Παρασκευή 05-04-2019)

05/04/2019

Σήμερα η έμπνευση της ημέρας είναι αφιερωμένη στον Κερτ Κομπέιν (Kurt Cobain), τραγουδιστή, κιθαρίστα και συνθέτη του ροκ συγκροτήματος Nirvana, που έφυγε σαν σήμερα το 1994.

Από μικρός έδειχνε αγάπη για τη μουσική και στα 14α γενέθλιά του ο θείος του τον έβαλε να διαλέξει ανάμεσα σε μια κιθάρα και σε ένα ποδήλατο για δώρο. Ο Κομπέιν διάλεξε την κιθάρα. Άρχισε να μαθαίνει μερικά κομμάτια και σύντομα άρχισε να δουλεύει πάνω σε δικά του τραγούδια. Στο λύκειο, σπάνια έβρισκε κάποιον για να εξασκούνται μαζί. Όταν σύχναζε στο χώρο εξάσκησης των Melvins, γνώρισε τον Krist Novoselic και μαζί το 1987, σχημάτισαν τους Nirvana. Η μπάντα συνδέθηκε με την ανερχόμενη σκηνή του grunge στο Σιάτλ. Ο Κομπέιν θεωρείται πρωτοπόρος και κορυφαίος στην ιστορία του grunge και η μουσική του επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι σήμερα την παγκόσμια ροκ μουσική σκηνή.

Το 1991, το τραγούδι “Smells Like Teen Spirit” από τον δίσκο Nevermind θεωρείται ότι είχε καταλυτική επίδραση στην απομάκρυνση της ροκ μουσικής από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 και στην ανάδειξη του grunge και της εναλλακτικής ροκ σκηνής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτήρισαν το τραγούδι «ύμνo» μιας ολόκληρης γενιάς και ο ίδιος ο Κομπέιν θεωρήθηκε εκπρόσωπος της γενιάς του, της αποκαλούμενης Generation X. Το 1993, ο εκδότης του περιοδικού Rolling Stone, David Fricke, χαρακτήρισε τον Κομπέιν «Τζον Λένον» του grunge. Το 2014 εντάχθηκε και επίσημα στο “Rock & Roll Hall Of Fame” μαζί με τα άλλα μέλη των Nirvana, Novoselic και Grohl, τιμώμενος με ένα tribute για τη συνεισφορά του στη μουσική με το συγκρότημα, 20 χρόνια μετά το θάνατό του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κομπέιν αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες. Βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του στο Σιάτλ, στις 8 Απριλίου 1994, ενώ ο θάνατός του εκτιμάται ότι επήλθε στις 5 Απριλίου. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί θεωρίες ότι ο θάνατος του Κομπέιν ήταν δολοφονία από την Κόρτνεϊ Λαβ, αρχηγό του συγκροτήματος Hole, με την οποία είχε παντρευτεί στις 24 Φεβρουαρίου 1992 και απέκτησαν μία κόρη, την Frances Bean.

Ετικέτες

Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist