7ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου 2018

22/06/2018

Μια εβδομάδα για να ζήσεις μέσα στη μουσική!

Από 20 ως 25 Αυγούστου 2018, το νησί της Σύρου θα ζήσει στους ρυθμούς των ακορντεονιστών κι άλλων μουσικών, οι οποίοι προερχόμενοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα συμμετέχουν σε μια πρωτότυπη μουσική εμπειρία: το “πάντρεμα” δύο μουσικών ειδών από δύο διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, τη Θράκη και τη Νότια Ιταλία.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου εξελίχθηκε από μια συνάθροιση ακορντεονιστών του νησιού σε ένα αναγκαίο φεστιβαλικό rendez-vous ερασιτεχνών, επαγγελματιών, αρχάριων, δεξιοτεχνών και αναγνωρισμένων μουσικών. Η επιτυχία του οφείλεται στην ποιότητα του προγραμματισμού του και στην αυθεντική του ιδέα: για 7 συνεχόμενες ημέρες ακορντεονίστες κάθε επιπέδου και από κάθε ορίζοντα καλούνται να παίξουν, να μάθουν, να ανταλλάξουν και να πειραματιστούν μουσικά. Το Φεστιβάλ είναι μια εβδομάδα μουσικής δημιουργίας, καλλιτεχνικής και φιλικής συνεύρεσης.

Φέτος, οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων, θα ταξιδέψουν στην Ιταλική Ταραντέλα και τον Ζωναράδικο της Θράκης, με κοινό στοιχείο το ρυθμικό παιχνίδι των δύο ειδών. Ο Σταμάτης Πασόπουλος θα μας κατευθύνει με το ακορντεόν του ως “πυξίδα” να ανακαλύψουμε χορούς και μουσικές της Θράκης, ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ακορντεονίστας του συγκροτήματος “Εncardia”, θα μας ταξιδέψει διασχίζοντας την Αδριατική στα “μυστικά και τα μυστήρια” της Ταραντέλας. Μαζί του και τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, η Γιάννα Χαμαλέλη και ο Κώστας Κωνσταντάτος, θα εμψυχώσουν το τρίτο σεμινάριο του Φεστιβάλ, το οποίο θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος, με τίτλο: “Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη, ταξίδι-εργαστήρι χορού, φωνής, ρυθμού.”

Αυτό το εβδομαδιαίο ταξίδι θα περιλαμβάνει καθημερινές, βραδινές συναυλίες, σε διαφορετικές γωνιές της Σύρου. Η έναρξη θα γίνει τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στη βίλα Αγ.Παύλος της Ποσειδωνίας με το γαλλικό συγκρότημα “Zakouska” με μουσικό ύφος made in France και με στοιχεία από τη ρουμάνικη παραδοσιακή μουσική. Την Τρίτη 21/08, στην πλατεία του Φοίνικα, ένα νέο ελληνικό συγκρότημα, οι “Babo Koro”, θα μας χαρίσουν τις συνθέσεις τους που αντηχούν φωνές των Βαλκανίων και της Μεσογείου και μας καλούν στου χορού την αγκαλιά. Την Τετάρτη 22/08, μια ανοιχτή σκηνή προσφέρεται σε όλους τους μουσικούς, στον μώλο στο Κίνι. Την Πέμπτη 23/08, επιστροφή στην Ποσειδωνία με το μουσικό σχήμα “GlendOtur”, το οποίο μας οδηγεί στην καρδιά της Θράκης και στη δίνη των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Τέλος, θα φτάσουμε στις Ιταλικές Ακτές με τους “Εncardia” οι οποίοι θα “ανάψουν το κέφι, στο όμορφο χωριό Χρούσσα, την Παρασκευή 24/08. Η ολοκλήρωση του φεστιβάλ θα γίνει στον πεζόδρομο της Ερμούπολης, το Σάββατο 25/08, όπου κάθε μουσικός θα παρουσιάσει και θα μοιραστεί μαζί μας, όλης της εβδομάδας, τα μουσικά βιώματά του.

Ελάτε να συναντηθούμε και να ανακαλύψουμε έναν πανέμορφο χώρο, που βρίσκεται στο χωριό της Ποσειδωνίας, τη βίλα Αγ.Παύλος, η οποία θα φιλοξενήσει όλους τους συμμετέχοντες, καλλιτέχνες, ερασιτέχνες και εραστές της τέχνης. Καθημερινά θα λειτουργεί έκθεση και εργαστήρια επισκευής οργάνων, για το ακορντεόν θα είναι μαζί μας ο Παναγιώτης Ζαφειρίου και για τα κρουστά ο Αντώνης Παγώνης.

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου είναι συνδιοργάνωση του «Ούριου Άνεμου», με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος- Πολιτισμός 2018.
www.syrosaccordionfestival.com / facebook: Syros Accordion Festival / email: [email protected]

Φέτος, είναι η έβδομη χρονιά Φεστιβάλ και θα το γιορτάσουμε με μουσική, τραγούδι και χορό!!!
Σχεδιάζουμε μια ιδιαίτερη συνάντηση δύο, αρχικώς εντελώς διαφορετικών, μουσικών ειδών που έχουν κοινή ρυθμική βάση, τον Ζωναράδικο και την Tarantella που προέρχονται από δύο διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές,
τη Θράκη και τη νότια Ιταλία.

Τρία καθημερινά σεμινάρια με ένα κοινό θέμα, από καταξιωμένους δασκάλους

  • «Το ακορντεόν στη Θράκη»
    Με τον Σταμάτη Πασόπουλο
  • «Με το τσίμπημα της Αράχνης. Ακορντεόν στους ήχους της ταραντέλας»
    Με τον Βαγγέλη Παπαγεωργίου
  • «Από την Κάτω Ιταλία στη Θράκη. Ταξίδι-εργαστήρι χορού, φωνής, ρυθμού»
    Με τους Ιωάννα Χαμαλέλη και Κώστα Κωνσταντάτο

Έξι συναυλίες από τη Δευτέρα έως και το Σαββάτο:


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!Τι παίζει τώρα;
Title
Artist