Τα παιδιά και οι έφηβοι στο επίκεντρο του Animasyros 12!

12/09/2019

Animasyros 12 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

18 – 22  Σεπτεμβρίου 2019 | Σύρος

Δείτε το επίσημο teaser #animasyros12 εδώ

Τα παιδιά και οι έφηβοι στο επίκεντρο του Animasyros 12! /
Animasyros 12 loves kids!

Ταινίες κινουμένων σχεδίων για παιδιά αλλά και φτιαγμένες από παιδιά, ταινίες με σπουδαία μηνύματα για την κοινωνία και το περιβάλλον, εκπαιδευτικά εργαστήρια και πρωτότυπες δράσεις προσκαλούν τους μικρούς επισκέπτες στο πιο
«πράσινο»
Animasyros που έγινε ποτέ!

Από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros επιστρέφει για 12η χρονιά στο νησί της Σύρου για να παρουσιάσει τη νέα «σοδειά» του animation, τόσο μέσα από έργα καταξιωμένων δημιουργών όσο και ανερχόμενων animator. Με κεντρική θεματική το «Animagreen», έννοιες όπως η οικολογία, η αειφορία, η βιωσιμότητα και ο σεβασμός διαπνέουν συνολικά το φετινό Φεστιβάλ, φέρνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα ειδικά επιλεγμένο  για τα παιδιά, στη μεγαλύτερη γιορτή animation της χώρας!

 

Το «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ καταφτάνει στο θέατρο Απόλλων

Πέμπτη 19/09 | 20.00 | Επίσημη έναρξη Animasyros 12

Παρασκευή 20/09 | 11.00 | Πρωινή παιδική παράσταση – είσοδος ελεύθερη

 

Tο μουσικό παραμύθι της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος «Το αηδόνι του αυτοκράτορα», που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό τον Οκτώβριο του 2018 σε μία σειρά sold out παραστάσεων στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) σε συνεργασία με το Animasyros, ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Σύρo, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο θέατρο Απόλλων, σφραγίζοντας την επίσημη έναρξη της 12ης διοργάνωσης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κατερίνα Πετσατώδη ενώ το animation έχει αναλάβει η πολυτάλαντη Ειρήνη Βιανέλλη.

Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 11.00, στο θέατρο Απόλλων, οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την εντυπωσιακή αυτή παραγωγή, που αποτελεί μία  ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης. Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και αποτελεί μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Είσοδος Ελεύθερη – Κρατήσεις θέσεων (σχολεία, οικογένειες, σύλλογοι, κ.ά.): [email protected] | 6986829470

Ταινίες κινουμένων σχεδίων με σπουδαία μηνύματα για τα παιδιά

Σε κάθε διοργάνωσή του, το Animasyros θέτει στο επίκεντρο τα παιδιά, επιχειρώντας να «εκπαιδεύσει» τις νέες γενιές στην τέχνη του animation. Έτσι, για ακόμη μια χρονιά, το Φεστιβάλ εντάσσει στο Διαγωνιστικό Τμήμα για το Βραβείο Κοινού παιδικές ταινίες μεγάλου μήκους, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Ικμπάλ, μια Ιστορία ενός Ατρόμητου Παιδιού», μια υπέροχη ταινία για τα δικαιώματα των παιδιών που αφηγείται τη γενναία ιστορία του μικρού Ικμπάλ που, προσπαθώντας να βρει χρήματα για τη θεραπεία του άρρωστου αδερφού του, καταλήγει σκλάβος, οδηγώντας τελικά τα υπόλοιπα παιδιά σε εξέγερση. Ακόμα μια απίθανη ταινία που διεκδικεί το βραβείο κοινού είναι το «Λέο Ντα Βίντσι: Αποστολή Μόνα Λίζα», μια συναρπαστική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον ιδιοφυή πιτσιρικά Λεονάρντο Ντα Βίντσι που σχεδιάζει μηχανές, αναζητά θησαυρούς και ναυάγια σε βυθούς, τα βάζει με πειρατές, κι όλα με σκοπό την αγάπη! Εκτός διαγωνιστικού τώρα, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλου μήκους ταινία για παιδιά και εφήβους «Το Βιβλίο της Λίλας», μια περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς, με μόνο «όπλο» τη δύναμη της φαντασίας και την αληθινή αξία της φιλίας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα K.ID.S εμπλουτίζεται με 20 ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο που θα προβληθούν σε τρία μέρη, ενώ οι παιδικές ταινίες έχουν την τιμητική τους και στο διαγωνιστικό τμήμα «Τηλεοπτικές Σειρές & Κατά Παραγγελία ταινίες» που συμπεριλαμβάνει μικρού μήκους δημιουργίες με καθολικά μηνύματα και αξίες, όπως η φιλία, η ισότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μικροί μας φίλοι θα λατρέψουν τη μικρή σκυλίτσα «Πιπ» που ονειρεύεται να αποφοιτήσει με άριστα από μια διάσημη σχολή για σκύλους – οδηγούς τυφλών, καθώς και τον χαριτωμένο λυκάκο στην ταινία «Ο Μικρός Γκρι Λύκος, Καλοκαιρινό Πάρτι» που έχει γενέθλια και ούτε φαντάζεται τι έκπληξη του σκαρώνουν οι φίλοι του. Ακόμη, «O Κύριος Αδιάφορος» θα διδάξει τους μικρούς και θα υπενθυμίσει στους μεγάλους τη σημασία τού να βοηθάς τον συνάνθρωπο. 

Films by Kids: Γνωρίστε τους animators του αύριο

Και φέτος, τα παιδιά δεν θα έχουν μόνο τον ρόλο του θεατή στο Animasyros 12, αλλά και εκείνον του δημιουργού, καθώς στην ενότητα Animagreen 19 μαθητές από το Βέλγιο αναλαμβάνουν τον ρόλο του σκηνοθέτη, ενώ και η  ενότητα Kids Playlist θα παρουσιάσει 22 ταινίες μικρού μήκους, φτιαγμένες από μαθητές σχολείων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όπως το «Όλα τα Παιδιά Είναι Ίσα» που δημιούργησαν μαθητές της Ινδίας και το «Ένα Σύγχρονο Ταξίδι στο Παρελθόν» που έφτιαξαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Κιλκίς με τις γνώσεις που αποκόμισαν από τα εργαστήρια που πραγματοποίησε το Animasyros στη διάρκεια της χρονιάς.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το Animasyros 12 ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση σε συμμετοχές από νέους κάτω των 18 ετών που θέλησαν να καταθέσουν τη δική τους δημιουργία, ανοίγοντας τον δρόμο για τους animator τους μέλλοντος.

 

Τρία εκπαιδευτικά Εργαστήρια για παιδιά και εφήβους:
η προστασία της θάλασσας, η τεχνική του stopmotion και η γνωριμία με το σκίτσο

Στο πλαίσιο του φετινού θέματος του φεστιβάλ «AnimaGreen», το Animasyros προσεγγίζει την αειφόρο ανάπτυξη τόσο αναφορικά με το περιβάλλον όσο και με την εκπαίδευση. Έτσι, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την Aegean Rebreath που δραστηριοποιείταιστην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και δημιουργούν μαζί ένα εργαστήριο για μαθητές γυμνασίου με τίτλο «Το ταξίδι των μικροπλαστικών». Σκοπός του εργαστηρίου είναι η δημιουργία ενός σεναρίου για το ταξίδι του πλαστικού από την στιγμή που κάποιος το πετάει μέχρι να καταλήξει και πάλι στο στομάχι μας μέσω, της τεχνικής του animation. Εκπαιδευτής είναι ο Φωκίωνας Ξένος, σκηνοθέτης και σχεδιαστής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, o οποίος συμμετέχει και στο ως δημιουργός στο Φεστιβάλ με τη μικρού μήκους ταινία του «Heatwave» (Φοιτητικό Διαγωνιστικό) που έχει γυρίσει όλα τα διεθνή φεστιβάλ κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το εργαστήριο θα πλαισιώσει η ανοιχτή εκπαιδευτική ομιλία, που θα λάβει χώρα στον κινηματογράφο Παλλάς την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρες 11.00-12.00, με τίτλο «Η Θάλασσα Είναι και Δική σου», στην οποία ο Ιδρυτής της Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος και η Συντονίστρια Έρευνας Arabella Ross θα παρουσιάσουν τις δράσεις τους για τη θαλάσσια ρύπανση, ενώ θα προβληθεί βίντεο σε μαθητές σχετικά με τις επιπτώσεις του τρόπου ζωής του ανθρώπου στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία. Ακόμη, το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στις 10.30, η Aegean Rebreath θα βρεθεί παρέα με τους μικρούς μας φίλους, στο Αλιευτικό Καταφύγιο (δίπλα στις εγκαταστάσεις Νεωρίου) όπου και θα πραγματοποιήσει τη δράση με τίτλο «Aνέλαβε δράση: καθαρίζουμε μαζί το λιμάνι» με στόχο τον παράκτιο καθαρισμό της περιοχής.

Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας 13-16 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό εργαστήριο για την τεχνική του stop motion animation με τίτλο «Ρεμπετογάτες», μια «συνέργεια» Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς του εργαστηρίου εισηγείται ο Ιταλός κινηματογραφιστής Thomas Künstler. Ο ταλαντούχος δημιουργός ασχολείται με την τεχνική του stop motion ήδη από τα 14 του χρόνια, ενώ από το 2015 έχει σκηνοθετήσει και κάνει την παραγωγή των μικρού μήκους stop-motion ταινιών «Ρεμπέτικο» και «Δεν λες κουβέντα». Αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω στο stop-motion «Μάρκος», μια παραγωγή του Animasyros σχετικά με τη ζωή του συριανού ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη.

Και βέβαια, τα παιδιά παραμένουν στο επίκεντρο του Animasyros 12, καθώς το Φεστιβάλ διοργανώνει ακόμα ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο για μικρά παιδιά που αφορά στη γνωριμία με το σκίτσο, τα πρώτα του βήματα σε ένα κομμάτι χαρτί και τη διαδρομή του μέχρι τη δημιουργία ενός μοναδικού flip book! Το εργαστήριο με τίτλο «Κινείται!» συντονίζει ο Γιάννης Ξαγοράρης, ο οποίος από το 1992 συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, κάνει διαφημιστικά έντυπα, δημιουργεί λογότυπα, εικονογραφεί παραμύθια και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 150 διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς γελοιογραφίας, έχοντας αποκομίσει αρκετές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, ενώ είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γελοιογράφων, της FECO Hellas Group Levadia και του Συλλόγου Φίλων Γελοιογραφία.

 

Αιτήσεις Συμμετοχής στα εργαστήρια: https://animasyros.gr/app/applicationgr.html

 

Το Φεστιβάλ 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros πραγματοποιείται από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, σε συν-διοργάνωση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες & κρατήσεις θέσεων για τις παιδικές προβολές και για την παράσταση του Αηδονιού του Αυτοκράτορα την Παρασκευή 19.9, στο τηλ 6986829470 και στο email [email protected]

Διοργάνωση:

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού

Μέλος του:

 

Το αφιέρωμα «AnimaGreen» υλοποιείται από:

 

 

Φέτος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «Animasyros», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «AnimaGreen». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

  • Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
  • Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
  • Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
  • Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων 
κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Απόλλων και στην Πλατεία Μιαούλη, με ελληνικούς υπότιτλους. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό, όπως όλες οι ενέργειες του Animasyros. Επιπλέον, εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα AnimaGreen συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.

 

 

Δείτε το making of του Animasyros 11: https://vimeo.com/297882860

Animasyros @ facebook, twitter, instagram, vimeo

hashtag: #animasyros12

 

Υπ. Επικοινωνίας & Γραφείο Τύπου:

Ελένη Τεμπονέρα | Μ: 6944240376 | Ε: [email protected]

Γραφείο Τύπου:
Σοφία Κανελλοπούλου | Μ: 6976879431 | Ε: sofia.kanellopoulou@gmail.com


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist