Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων | Animasyros 2021

15/09/2021

Το Animasyros2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων
εξυμνεί την Ελευθερία και μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο του animation.
22-26 Σεπτεμβρίου 2021 – Σύρος
#Animasyros 2021

Ανακοίνωση θεματικών καλλιτεχνικού και διαγωνιστικού προγράμματος με τη συμμετοχή εκλεκτών μελών στις διεθνείς κριτικές επιτροπές των διαγωνιστικών τμημάτων του Φεστιβάλ.

Έχοντας ήδη λάβει 4.000 αιτήσεις για τα διαγωνιστικά του τμήματα από 107 χώρες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, το Animasyros2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, επιστρέφει για 14η χρονιά, απ’ τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, σε phygical μορφή, σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου, και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας. Το Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, αντλεί φέτος έμπνευση από τη γνωστή φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στον λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα, “Ως μια βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας […], και εκάμαμε την Επανάσταση”, αφιερώνοντας την ετήσια θεματική του στην Ελευθερία.

Νέο Trailer


Το νέο promo trailer του φετινού Animasyros εμπνέεται από την ελευθερία και βασίζεται στο σχέδιο του Ιταλού εικαστικού, εικονογράφου και ανιμέιτορ Luca de Salvia, που επιμελήθηκε τη νέα οπτική ταυτότητα του AnimaSyros 2021. Στο έργο του συναντά κανείς το πάθος του για τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη γραφιστική και τον ήχο. Έχει δημιουργήσει ευάριθμες βραβευμένες ταινίες κινουμένων σχεδίων, καθώς και κατά παραγγελία διαφημιστικές ταινίες. Ο ίδιος ο Luca περιγράφει το σχέδιο του για την οπτική ταυτότητα του Animasyros ως μια ωδή στη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό που προκαλεί η νεοαποκτηθείσα ελευθερία. Πρόκειται για ένα γραφιστικό σχέδιο που δημιουργήθηκε με γρήγορες πινελιές, που συνδυάζονται με ένα ζεύγος χρωματικής παλέτας.

Την ανάπτυξη και δημιουργία του trailer του Φεστιβάλ ανέλαβε το κορυφαίο κυπριακό ανιμέισον στούντιο Zedem Media. Έχοντας μια επιτυχημένη πορεία στον χώρο του animation από το 2008, το στούντιο έχει στο ενεργητικό του -μεταξύ άλλων- ταινίες κινουμένων σχεδίων για πολυεθνικές εταιρείες, startups και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς απ’ όλο τον κόσμο. Οι παραγωγές του καλύπτουν διάφορα είδη ανιμέισον, όπως διαφημιστικά και εκπαιδευτικά βίντεο, καθώς και ταινίες μικρού μήκους που έχουν επιλεγεί και βραβευτεί σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Αυτή την περίοδο, η Zedem αναπτύσσει την πρώτη της σειρά κινουμένων σχεδίων για την τηλεόραση, σε συνεργασία με εταιρία διανομής με έδρα τον Καναδά, ενώ η καινούργια ταινία μικρού μήκους του στούντιο με τίτλο “Μεσούτ” παρουσιάστηκε το Animation du Monde pitching forum, sto Αnnecy International Animation Festival.

Θεματικές Καλλιτεχνικού και Διαγωνιστικού Προγράμματος


Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φετινού Animasyros περιλαμβάνει το αφιέρωμα “Ελευθερία”, προσεγγίζοντας την έννοια της ελευθερίας και της επανάστασης ως προς τη φυσική της μορφή, την υποδούλωση, και τη φυλάκιση, τη στέρηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πολιτική ελευθερία, την αναπαραγωγική ελευθερία, αλλά και την ενδοοικογενειακή ελευθερία, την υποδούλωση των ζώων, τις ελεύθερες σχέσεις και την απελευθέρωση από την ατομική αδράνεια. Μέρος του φετινού αφιερώματος του Animasyros στην Ελευθερία θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς από φέτος εγκαινιάζει ένα νέο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Animation. Στο πρόγραμμα του φετινού Animasyros εντάσσεται, επίσης, το MEDAnima, ένα αφιέρωμα σε δημιουργούς και ταινίες ανιμέισον από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπως τη Βόρειο Αφρική, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα και επιλεγμένες βαλκανικές χώρες.

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει διακεκριμένες σε διεθνή φεστιβάλ ταινίες, καθώς και έργα διαχρονικά από παγκοσμίως καταξιωμένους επαγγελματίες. Ως προς το Διεθνές Φοιτητικό του Πρόγραμμα, το Φεστιβάλ υποδέχεται τις καλύτερες σπουδαστικές ταινίες από διεθνώς αναγνωρισμένες σχολές. Πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνική ή σκηνοθετικής άποψης έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη περιλαμβάνονται, επίσης, στο Διεθνές Πανόραμα, ενώ οι καλύτερες ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται, όπως κάθε χρόνο, στο αντίστοιχο Ελληνικό. Το πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει, επίσης, ταινίες K.ID.S με έργα ανιμέισον για όλη την οικογένεια, καθώς και ταινίες Animapride με queer αισθητική και περιεχόμενο που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα.

Κριτικές Επιτροπές


Η Κριτική Επιτροπή του Διεθνούς & Ελληνόφωνου Διαγωνιστικού Τμήματος του φετινού φεστιβάλ αποτελείται από τους Γιάννη Σακαρίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας και τους σκηνοθέτες Ilze Burkovska Jacobsen από τη Λεττονία και Bruno Caetano από την Πορτογαλία. Η Κριτική Επιτροπή του Φοιτητικού Τμήματος και των τηλεοπτικών κατά παραγγελία ταινιών απαρτίζεται από τον Δημήτρη Πολιτάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, από την Ιταλίδα σκηνοθέτη και ακαδημαϊκό Kim Noce και τη σκηνοθέτη και animator Sofia El Khyari, από το Μαρόκο.

Βρείτε το Animasyros στα social media:
Website | Facebook | Instagram | Twitter 


Empneusi 107 FM

Βάλε Ραδιόφωνο!



Τι παίζει τώρα;
Title
Artist